BUĞRA KIZILKARA / İZ GAZETE- Gates ve Rapro çalışanlarının sendikalaşma sonucu açılan dava karşısında 10 Kasım 2021’de Birleşik Metal- İş, Bayraklı Adliyesi önünde, davanın haksız bir dava olduğunu ve bir an önce ertelenmeden sonuçlanıp işçilere yapılan haksızlıkların son bulmasını dile getirdi. Birleşik Metal- İş Başkanı Ali Çeltek, “Gates, gruba ait Kemalpaşa ve Turgutlu’da kurulu Rapro işletmesinde Lastik-İş sendikasının yetkisine de itiraz ettik” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün burada aynı grubun Kemalpaşa’da kurulu Raporu Kauçuk fabrikasında çalışan işçiler de var. Onlar da bir süre önce sendikalaşma haklarını kullanarak Lastik-İş sendikamıza üye oldular. Rapro’da da işveren Lastik-İş Sendikası’nın yetkisine itiraz etti. Rapro’da da işveren, toplu sözleşme sürecini yargı yoluyla engellemeye çalışıyor. Yetki davası burada da iki yıldır sürüyor. GATES GRUP, merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde olan küresel otomotiv ve makine imalatı tedarikçisidir. Gaziemir Serbest Bölge’de kurduğu fabrikada üç yüzün üzerinde işçi çalışıyor. Kemalpaşa ve Turgutlu’daki fabrikalarında ise yaklaşık 600 işçisi var. Fabrikalarda çalışan işçilerin neredeyse tamamı, insanca yaşam ve güvenceli iş talebiyle, toplu iş sözleşmesi hakkına sahip olmak için sendikalarımıza üye oldular. Kısa sürede yasanın aradığı çoğunluğu sağladılar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gates işçilerini temsil etmek üzere olumlu yetki tespitini sendikalarımıza verdi. Gates işvereni ise, işçilerin hakkını tanımak, onları temsil eden sendikayla toplu iş sözleşmesi için müzakerelere başlamak yerine, sendikalarımızın işyerinde aldığı yetkiye itiraz etti. Amaç, sürenin uzatılarak işçilerin umutsuzluğa kapılması ve sendikalı çalışmayı engellemekti."

‘TALEBİMİZ ÇOK AÇIK'

"İşverenlere tanınan 'yetki tespitine itiraz', bir hak değil, kötü niyetli imtiyazdır" diye belirten Çeltek, “Bu imtiyaz 12 Eylül 1980 darbesini yapan cunta tarafından yasaya yerleştirildi. İşverenler yıllardır bu düzenlemeyi, işyerlerinde toplu iş sözleşmesi imzalanmasını yıllarca geciktirmek amacıyla, kötü niyetle kullanıyorlar. Buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Bizler, Birleşik Metal-İş ve Lastik-İş sendikalarının İzmir Şubeleri olarak, her iki fabrikada da üyelerimizin haklarını korumak ve toplu iş sözleşmesi hakkına ulaşabilmek için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. İki sendikamızda hem Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, hem de IndustriALL Küresel Sendika’nın üyesidir. Mücadelemiz aynı zamanda uluslararası sendikal hareketin de gündemindedir ve uluslararası dayanışmayla devam etmektedir. Talebimiz çok açık” dedi

'İNADINA SENDİKA'

Çeltek cümlelerini, “GATES ve RAPRO işçileri sendikalı çalışmayı tercih ettiler. Onların bu tercihinin somut karşılığı işyerlerindeki yetkili sendikalarla toplu iş sözleşmesi sürecinin başlatılmasıdır. GATES GRUP, işçilerin bu hakkını duruşma salonlarında oyalanarak, süreyi uzatarak engellemeye çalışmaktan vazgeçmelidir. Artık kaçış yok! Her iki fabrikada da işçiler toplu iş sözleşmesi hakkına mutlaka kavuşacak, sendikalı çalışma düzeni sağlanacaktır” diye sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi