GÜLSEN CANDEMİR/İZ GAZETE - CHP Buca İlçe örgütü üyesi yaklaşık yüz kadar kadın, 12 Aralık’ta yaptığı ilk toplantı ile, partideki cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele bayrağı açtı. Dün ilçe örgütüne giderek taleplerini ilçe yönetimine aktaran kadınlar, Buca’dan başlattıkları mücadeleyi önce İzmir’e sonra da tüm ülkeye yaymak istediklerini açıkladı.

İlçedeki ziyarette, Buca CHP Kota Değil Eşit Temsil Grubu adına yapılan açıklamada şöyle denildi: 'Hepimizin bildiği gibi ülkemizde Cumhuriyetin kuruluşunu izleyen ilk on yılda Atatürk’ün önderliğinde çağdaş uygarlığa ulaşma amacıyla yapılan devrimler, kadın haklarının geliştirilmesinin temelini oluşturmuştur. O yıllarda sadece yasaların çıkarılmasıyla yetinilmemiş, aynı zamanda devrim yasalarının etkin bir şekilde yaşama geçirilmesi için kararlı adımlar atılmıştır. Biz kadınlara Cumhuriyetle verilmiş bu hakların hayata geçmesi ve bir adım öte gitmesi için; parti üyeliği, delegelik, il, ilçe, genel merkez yöneticiliği görevlerinde eşit koşullarda yer almak istiyoruz.'

KADINLARA KAPALI ARENA

Siyasal yaşam, kadınlara hala kapalı bir arena olmaya devam etmektedir. Kadınların siyasette eşit ve etkin temsilinin önündeki en büyük engel, geleneksel iş bölümünün yarattığı toplumsal eşitsizlik ve erkek egemen siyasi kültür olduğuna göre; bu engellerin ”kadınlar yasalar önünde eşittir, siyaset kapısı kadınlara açıktır, isteyen katılsın” anlayışıyla aşılabilmesi mümkün değildir.

GERÇEKLERLE BAĞDAŞMIYOR

Seçim kampanyalarında ve söylemlerinde ön planda tutulan kadınlar, aday listelerinde hala en alt sıralara konulmaktadır. Kadınlara “aday olmaya cesaret edin – erkekler gibi mücadele edin – rekabetten kaçmayın – elinizi taşın altına koyun” denilerek siyasette yer almalarını söylemek, yaşam gerçeğiyle bağdaşmamaktadır.Parti içi demokrasinin olmadığı bir yerde kadınların yer alması da mümkün olamamaktadır. Bu nedenle, başlıca çözüm yüzde 33 olan“cinsiyet kotasının” bir an önce parti tüzüğünde 50 olarak düzenlenmesi ve Seçim Kanununda ve Siyasi Partiler Kanununda bu yolda değişiklik yapılmasıdır.

EŞİT KOŞULLAR SAĞLANMALI

Biz CHP'li kadınlar olarak parti içi demokrasisinin bir an evvel işletilmesi, kadınların parti içerisinde erkeklerle eşit koşullarda var olması gerektiğini düşünüyoruz.21.yüzyılın Türkiye'sinde kendisine çağdaş, laik, demokratik, özgürlükçü bir parti diyen CHP'nin bu güne yakışan şekilde karar mekanizmalarında partili kadınların daha fazla yer almasını istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi