NİL KAHRAMANOĞLU / İZ GAZETE - İlk olarak Konya ve Karaman’da dağıtımı yapılan, geçtiğimiz Pazartesi günü itibariyle İzmir’de de dağıtılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ’10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Konuşması’ kitapçığı birçok kesimden büyük tepki aldı. Sözü edilen kitapçıkla ilgili açıklama yapan Eğitim-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Cangı, “Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, adından hiç utanmadan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen sene yaptığı 10 Kasım konuşmasında yüreği Atatürk sevgisiyle dolu olan herkesi rahatsız eden kısımlarını kitaplaştırmıştır” dedi. Ayrıca skandal kitapçığa ilişkin CHP İzmir Milletvekillerinden de tepki geldi.


 

‘ASLA UNUTULMAYACAK’

Kitapçık haline getirilen konuşma ile ilgili Eğitim İş Merkez Yönetim Kurulu’nun açıklamasını aktaran Eğitim-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Cangı, “AKP iktidarının okulları parti şubesi gibi kullanması, Atatürk’e alerji oluşturma girişimini, bir virüs gibi yaymaya çalışması, her geçen gün yeni bir rezalete yol açmaktadır. Bunun son örneği, liselerde ansızın dağıtılmaya başlanan bir kitapçık olmuştur. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu adından hiç utanmadan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen sene yaptığı 10 Kasım konuşmasında yüreği Atatürk sevgisiyle dolu olan herkesi rahatsız eden kısımlarını kitaplaştırmıştır. Okullara kamyon kamyon taşınmasıyla, dağıtılması emrinin en tepeden verildiği belli olan bu kitapçık, Cumhuriyet değerlerinden şaşmayanların asla unutmayacağı bir rezalet olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

5 SAYFA OSMANLI ÖVGÜSÜ

Kitapçığın içeriği hakkında detayları paylaşan Cangı, “İktidarın Atatürk konusundaki samimiyetsizliğini gözler önüne seren bu kitapçıkta skandalların başlıcaları şöyledir: Hazırlanmasına, basılmasına neden ihtiyaç duyulduğu ve okullarda ne hakla dağıtıldığı meçhul olan kitapçıktaki skandallar daha kapağından başlamaktadır. Kapakta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adı büyük ve kalın puntolarla, bu ülkenin kurucusu olan Atatürk’ün adı ise onun hemen altında küçük puntolarla yazılmıştır. 28 sayfalık kitapçığın var olma sebebi Atatürk’ün vefatının yıl dönümü iken, sadece bir tane Atatürk fotoğrafı (dua ederken) koyulmuştur. Buna karşın Erdoğan’ın kimi tam sayfa olmak üzere 6 fotoğrafının bulunması manidardır. Kitapçıkta 5 sayfayı aşkın olarak Osmanlı övgüsü yer alırken, Cumhuriyet, örtülü biçimde yerilmiştir. Harf devrimi gibi çağ atlatan reformlar, ‘sıfırlamak’ olarak tanımlanmıştır. Başkomutan Atatürk’ün o dönemin koşulları ve vatan mücadelesini kastederek söylediği ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır’ sözünü, yanlış dış politikalar sonucunda Ortadoğu bataklığına yolladığımız. Tam da ekonominin kötü gittiği demokrasinin daha da kırpıldığı, rantın ve usulsüzlüklerin iyice ayyuka çıktığı bu günlerde kitapçıkta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülke yönetiminde aksayan noktalara bakmanın sırası olmadığını vurguladığı kısımlar da koca koca puntolarla verilmiştir. Öyle ki Erdoğan’ın ‘Atatürk’e yapılacak en büyük katkının kendi partisinin vizyon sloganı olan 2023 hedeflerine sahip çıkmak’ olduğuna dair talihsiz sözleri de kitapçıkta geniş yer bulmuştur.

SENDİKADAN YENİ KİTAPÇIK ÖNERİSİ

Eğitim-İş Sendikası’nın yeni kitapçık önergesini paylaşan Cangı, “Hakkında gerekli hukuki işlemlere başvuracağımız bu skandal kitapçıkla birlikte bize, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim neferlerinin kurduğu Eğitim-İş’e söz düşmektedir. Bu kitapçığın basılmasını ve dağıtılmasını emredenler bilmelidir ki, ne yapsalar da bu ülkenin insanlarından Mustafa Kemal Atatürk sevgisini koparamayacaklar! Kanmak ve ‘kandırılmak’, sorgulayan Atatürk gençliğinin değil, sorgulamadan biat eden tebaaların kaderidir. Ülke yönetimindeki hatalara dair ne zaman tepki uyansa ‘Hepimiz aynı gemideyiz’ diyenler, önce bu geminin hangi koşullarda nasıl viran bir limandan kalktığını, ebedi kaptanının Atatürk, daimi rotasının da Cumhuriyet olduğunu aklına yazmalıdır. Kitapçıklara yazılıp gençlerin önüne koyulacak bir şey varsa o da budur! ”dedi.

İZMİRLİ VEKİLLERDEN TEPKİ

Öte yandan Ankara muhabirimiz Cengiz Aldemir’e konuşan İzmir Milletvekilleri konuya ilişkin ortak tepki verdi.

‘DÜNYADA GÖRÜLMEMİŞ’

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin kurucusuna düşmanlık eden böyle bir anlayış, dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. Sayın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a sesleniyorum: Bu tür saldırılara sessiz kalarak, saldırıların ortağı ve onay makamı olmaktadır. Bizlere bağımsız bir vatan bırakan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e imalı şekilde yazılarla karalayarak, karanlık hedeflerine ulaşacaklarını sanıyorlar. Atatürk adını silmek istiyorlar. Onlar; Laik, demokratik, bilimsel eğitimin düşmanlarıdır. Eğitim sistemimizi karanlık bir yola soktular. Hiç kimse unutmasın! Bu ülkede, vatanını, halkını seven, onurlu, bilinçli, cesur, Atatürk'ü hiç kimse yüreğimizden silemeyecektir. Atatürk'e dil uzatanlar tarihin çöplüğüne gömülmeye mahkûmdur. Laik, Demokratik, hukuk devletine karşı hazırlanan bütün tuzaklara karşı el ele gönül gönüle olmalıyız. Bu konuda bütün çabalara destek vereceğimi belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

‘HER ZAMAN HAZIRIM’

‘Ne yaparlarsa yapsınlar Atatürk sevgisi ve ülkemize yaptıkları hiçbir zaman unutulmayacaktır’ diyen CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın, Cumhuriyetimizin 96. yılı nedeniyle yapmış olduğu konuşması kitapçık olarak basılarak askeri liselere dağıtılmıştır. Konuşmasında ‘Bu yıl 96. yıldönümüne ulaştığımız Cumhuriyetimize en büyük katkıyı, şahsımın başında bulunduğu hükümetler yapmıştır’ demiştir. Hangi fabrikaları açmıştır? Kapatılan ve satılan fabrikalarla mı? Şahsının başında bulunduğu hükümetler şimdiye kadar Cumhuriyetimize hangi katkılarda bulunmuştur? Hangi sanayiyi ayağa kaldırdınız da böyle konuşuyorsunuz. Atatürk döneminde açılan fabrikaları kapatan ve satan bir iktidarla karşı karşıyayız. Cumhuriyetimizi kuran ulu önder Mustafa Kemal Atatürk hakkında karalama ve kötüleme hiç bir zaman bu milletin yüreğinde yer alamayacaktır. Bu bağlamda bütün aydın ve cumhuriyetçi kesimlerle ülkemizin aydınlık geleceği için İzmir Milletvekili olarak her zaman hazırım” şeklinde konuştu.

‘ZAVALLICA BİR GÖSTERGE’

İz Gazete’ye konuşan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına tepkisini, " Mustafa Kemal’in yenilmezliğine karşı duyulan kızgınlığın zavallıca gösterisinden başka bir şey değildir. Mustafa Kemal bu topraklarda hiç kaybetmedi, bundan sonra da kaybetmeyecektir" sözleriyle ortaya koydu.

‘İNSAFSIZLIKTIR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl 10 Kasım 2019’da yaptığı konuşmasının kitap haline getirilerek liselerde dağıtılmasına sert tepki gösteren İzmir Milletvekili Bedri Serter, “Cumhuriyetin değerlerinden, Atatürk İlke ve İnkılâplarından çok Osmanlıyı öven bir yaklaşımın bu konuşmada sergilendiğini görüyoruz, Osmanlı’da bizim tarihimiz, inkâr edemeyiz, bunun yanı sıra Atatürk İlke ve İnkılâplarına sahip çıkmak zaten bizim için olmazsa olmazdır. Onlar olmasaydı bugün Türkiye Cumhuriyeti olacak mıydı, ben Milletvekili olabilecek miydim, Bakanlar Bakan olabilecek miydi, Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı olabilecek miydi?” Bir konuşmanın, siyasi bir konuşmanın liselerde dağıtılmış olmasını esefle karşılıyorum. Çocuklarımızın beynini yıkamaya çalışmak insafsızlıktır. Dindar ve kindar nesli yaratamadığınız için başka yollar denemeye çalışan iktidarın bunu Milli Eğitim Bakanlığı eliyle okullarda yapmaya çalışmasını kınıyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi