İZ GAZETE -  Geçtiğimiz günlerde Bergama Belediyesi’nin, Koza Altın Madeni İşletmeleri'ne karşı açılan çevre davalarından çekilmesi tepkilere neden olmuş, konuya dair açıklama yapan  Bergama Belediyesi’nin önceki dönem Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Gönenç, AKP’li Belediye Başkanı Hakan Koştu hakkında sert açıklamalarda bulunmuştu. Gönenç, “Belediye başkanı seçildiği yerde halkının yaşam kalitesini yükseltmek, suyunu, yeşilini, doğasını ve sağlıklı bir çevrede yaşamasını korumakla yükümlüdür. Başkanın bu davadan çekilmesini gerektirecek hiçbir objektif ve bilimsel veri yok. Davanın bilirkişi heyeti oybirliği ile önemli bir rapora imza attı. Mahkemeye sunulan raporda, maden faaliyetinin geriye dönülemez ve telafisi olmayan tahribatlara neden olacağı ortaya konuldu. Üstelik bilirkişi heyetinin maden mühendisi üyesi de aynı görüşte. Ne yazık ki mevcut belediye başkanı halkının sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmamış, tam tersine kayyım yönetiminin çıkarları ve bireysel zenginlik uğruna buradaki talanın önünü açacak bir karara imza atmıştır. Bu saatten sonra (Hakan Koştu) halkın belediye başkanı değil kayyumun belediye başkanıdır. Oy veren, vermeyen herkese ihanet etmiştir. Umarım bu kararını tekrar gözden geçirir” demişti.

4 GÜNDE İKİ AYRI AÇIKLAMA

Koza Altın İşletmeleri için konu ilk gündeme geldiği sırada ‘Çevreye zararı yok, Bergama’ya değer katıyor’ açıklamasını yapan AKP’li Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, dört gün sonra ağız değiştirdi. Koştu, mevcut açıklamasından dört gün sonra ‘Maden zararlı ya da zararsız diyemem’ ifadesini kullandı. Koştu’ya sosyal medya üzerinden pek çok tepki geldi.

‘BİLİMSEL SUNUM YAPMAYA HAZIRIZ’

AKP’li Hakan Koştu’ya pek çok tepki gelirken en sert tepki ise Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Mahir Polat’tan geldi. Polat yaptığı yazılı açıklamada “Bergama Belediye Başkanı 4 günde iki farklı açıklama yaparak konuya ne kadar hakim olmadığını göstermiştir. Biz çevre gönüllüleri olarak Sayın Hakan Koştu'ya  'bilimsel' bir sunum yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’DAN VETO! KOŞTU’DAN İNKAR!

AKP’li Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun dört gün içerisinde iki farklı demeci akıllara AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın termik santral konusunda geri adım atmasını getirdi. Türkiye’nin çeşitli illerine dağılmış durumdaki yaklaşık 15 termik santralin baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl daha erteleyen kanun teklifi AKP ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edilmişti. Karara kamuoyunda gelen sert tepkilerin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk veto hakkını partisinin kanun teklifi olan termik santrallere ilişkin düzenlenmede kullanmıştı.

Editör: Haber Merkezi