İZ GAZETE - "Roman Buluşması" adı altında Beştepe'deki sarayından Roman yurttaşlara hitap eden AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine ilk tepki CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'dan geldi. Özcan Purçu, Erdoğan'a "Romanlar önyargının ve dışlanmışlığın mağduru durumundadır. Önyargının sonlanması için sorumluluk Romanlarda değil sizde"dedi.

Erdoğan'ın, tek odalı evlerde, barakalarda yaşam mücadelesi veren, yerlerinden edilip kent merkezinin 40 km ötesine gönderilen, yaşadıkları mahalleleri yerle bir edilen, rant uğruna yaşam alanları peşkeş çekilen Romanlara, 1150 odalı saraydan seslendiğini belirten Roman milletvekili Özcan Purçu şöyle konuştu:

"5 milyona yakın Roman vatandaşımızın yaşadığı ülkemizde, TOKİ aracılığıyla 4608 konut yapıldığını, üstelik bu konutların çok katlı olması nedeniyle ihtiyaca cevap vermediğini söyledi. 5 milyona 4608! rakamları; Türkiye’de Romanların barınma hakkından yoksunluğunun, sorunun ne boyutta olduğunun, barınma için verilen sözlerin tutulmadığının tespitidir, tescilidir.

Sayın Erdoğan“Kasımpaşa’da büyüdüm” diyor, o günlerden özlemle söz ediyor. Binlerce yıldır Romanların yaşadığı, Fatih Sultan Mehmet döneminde Sultan Mahallesi olarak bilinen Sulukule Roman mahallesi yerle bir edilirken neden engel olmadığını açıklayamıyor. Üstelik o dönem başbakanlık görevini yürüten Erdoğan, Sulukule için “ucube” tanımını kullandığını unutmuşa benziyor.Bizler unutmadık. Mahalleleri “ucube” olarak görülen ve modern, yaşanabilir yerlere dönüştüreceğiz vaadiyle Sulukule’den kovulan Romanlar şimdi açlıkla, yoksullukla, kent merkezlerinin uzağında sürgün hayatı yaşıyor, yaşam mücadelesi veriyor.Rant için yerlerinden edilen, binlerce yıllık yaşam alanlarından kent merkezlerinin dışına gönderilen, coğrafi dışlanmışlığa maruz kalan Romanların temel sorunlarının çözümü için, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Romanlara Yönelik Strateji Belgesi ve Eylem Planı ne yazık ki çözüm olamadı. Tek başına iktidar olan AKP’nin döneminde; barınma, eğitim, istihdam, sağlık hakkına erişim engellerinin aşılması için somut adımlar atılmadı.

En temel insan haklarından yoksun Romanlara sayın Erdoğan yine vaatlerde bulundu. Roman vatandaşlarımıza “siz adım atın, gayret ortaya koyun, gerisi gelecek, önyargılar birer birer yıkılacak” diyen sayın Erdoğan Romanlar zaten yıllardır adım atıyor, önyargıyı yıkmak için uğraş veriyor. Romanlar önyargının ve dışlanmışlığın mağduru durumundadır. Önyargının sonlanması için sorumluluk Romanlarda değil sizde…

Cumhuriyet Halk Partisi olarak Romanlara yönelik çalışmalarımız, ne siyasetin malzemesidir ne de tek günle sınırlıdır. CHP Roman Eylem Planı’nı hazırlamış olup somut adımları hayata geçirecektir. Romanların insan onuruna yakışır bir hayat sürmesi için, hak temelli anlayışla haklarına erişim engellerini ortadan kaldıracak adımları atan ve atacak olan tek parti Cumhuriyet Halk Partisidir."

Editör: Haber Merkezi