Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan ve 117 canın hayatını kaybettiği depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen depremzedelerin mağduriyetleri sürüyor. Deprem sonrasında yapılan hasar tespitleriyle ağır-orta-az hasarlı olarak ayrıştırılan depremzedeler evlerini yeniden yaptırmak için ihtiyaç duydukları kredi konusunda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan müjde bekliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda emsal artışıyla bir nebze de olsa nefes alan depremzedeler, hükümetten ise 2 yıl ödemesiz 18 yıl ödemeli sıfır faizli minimum 400 bin lira kredi talep ediyor. Kredi sorununu çözüme kavuşturmak amacıyla Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratlarıyla temaslarda bulunan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir’e geldiğinde kredi müjdesi vermezse Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) yürüyeceklerini açıkladı.

'KREDİ ÇIKMAZA GİRDİ'

Bakanlık bürokratlarıyla kredi konusunda yaptığı görüşmeye dair bilgiler veren İZDEDA Başkanı Özkan, “Kredi talebimizi tekrar dile getirdik. Bunun, olmazsa olmazımız olduğunu söyledik. Şu an için olumlu ya da olumsuz net bir yanıt alamadık. Evlerimizin yapım maliyetlerini düşürmek için emsal artışı mücadelemiz olmuştu, bunun tamamlayıcı noktası da kredi. Ancak mevcut koşullardaki krediyi ödeme imkanımız yok, miktar yeterli değil. Belediye emsal artışı verdi, şimdi de kredi çıkmaza girdi” diye konuştu.

'NECİP NASIR SÖZ VERDİ AMA…'

AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın haziran ayında kendilerine kredi konusunu ekim ayında TBMM’ye taşıyacağına dair söz verdiğini vurgulayan Özkan, “Necip Nasır Bey’in bize sözü var, ekim ayı bitti kasım ayı geldi ama hala bir hareket yok. Bu da bizi üzüyor. Biz sürekli Ankara-İzmir arasında gidip geliyoruz” dedi.

‘CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme taleplerini hem Bakanlık bürokratlarına hem de AKP İzmir İl Başkanlığına ilettiklerini belirten Özkan, “Cumhurbaşkanı İzmir’e geldiğinde görüşmek istiyoruz, derdimizi kendimiz anlatalım istiyoruz. Kendisinden kredi müjdesi bekliyoruz. Eğer bu müjde verilmezse talebimizin yerine gelmesi için TBMM’ye yürüyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi