DERLEYE: FURKAN YENİPAZAR/ İZ GAZETE- yayınlanan Candan Tekin Çekiç’ in Mavi Kelebek programının konukları CHP İzmir Sosyal Politikalardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ahmet Yıldız ile Bayraklı Engelliler Komisyon Başkanı Yaşar Kurt oldu.

CHP’nin engelliler alanında farklı politikalar ürettiğini söyleyen Yaşar Kurt, “Bayraklı özelinde engelli vatandaşlarımızın birebir sorunlarıyla sıkıntılarıyla dertleri ile hasbıhâl ediyoruz. Hâlihazırda Bayraklı Belediye’miz bizim en büyük destekçimiz. Onların bizlere sağladığı güç vasıtasıyla biz de engelli vatandaşlarımızın dertlerini dinliyoruz. Onlarla ilgili yapacağımız ne varsa bir yol haritası yaptık. Engelsiz farklı branşlardan tutunda kurslardan, sporlardan hobi kurslarına kadar çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

ENVANTER ÇALIŞMASI

Engelli envanterinin çok önemli bir konu olduğunu söyleyen Kurt, “Bayraklı Engelliler Kent Konseyi olarak Belediye’mize destek vermeye çalışıyoruz ama tabii ki Bayraklı Belediye’miz bu konuda çok güzel faaliyetler yapıyor. Özellikle engellilerin hak temelli faaliyetleri ile beraber bizim destek olmamız gerekiyor. Yani ben normal bir vatandaş olarak bir yerlere rahat ulaşabiliyorsam benim engelli vatandaşlarımın da ulaşabilmesi gerekiyor” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik yaptığı çalışmalar değinen Ahmet Yıldız, “İBB, hem parti programımız gereği hem de mevzuatlar gereği yasalar çerçevesinde Engelli Şube Müdürlüğü’nü kurmuş durumda uzun yıllardır faaliyet gösteriyor. Çalışmalar yürütüyor. Bunların en güzel örneklerinden birisi de Kırmızı Bayrak ve Engelsiz İzmir projesidir. Bu çalışmalara baktığımız zaman birçok ilçe de örneklemeler yapabilirim size. Bu konuda Büyükşehir Belediye’miz diğer ilçe belediyelerimiz ile hem tesis bakımından hem de erişebilirlik bakımından son derece önemli işler yapıyor” ifadelerini kullandı.

‘UYGULAMAYA KOYACAĞIZ’

Engellilere yönelik yapılması gerekenleri sıralayan Yıldız şunları söyledi:

“Engelli çocukların kendilerine ödenen bir yardım veya maaş yok ailesine ödeniyor bu da belli bir yaşa kadar, 18 yaşına kadar veriliyor. Bakıma muhtaçsa sürekli olarak karşılanması gerekiyor. Ailede engelli varsa iş hayatına katıldığı anda tabii ki doğal olarak kesilir ama iş hayatına katılmadığı sürece devlet güvencesi alınması gerekiyor. Gelişmiş ve Avrupa Birliği ülkelerinde hafif engelli olarak adlandıran engelli kartları mevcut. Bu da ülkemizde yok. Bunun da bir an önce hayata geçirilmesi lazım. Ağır engelli bakımından sorumlu olan annelerin sosyal güvenceleri yok. Emeklilik ve sigorta ile ilgili belirli düzenlemeler yapılmalı ve insanların bundan faydalanması gerekiyor. Biz iktidara geldiğimizde bunları uygulayacağız. Aslında bunların hepsi Birleşmiş Milletler’in raporlarında var en son nihai raporunda da var bunların uygulanması gerekiyor.”

Editör: Haber Merkezi