İZ GAZETE - Aliağa Belediyesi'nde yaşanan işten çıkarmalar kamuoyu vidanını yaraladı. 100'ü kadrolu olmak üzere 122 işçinin iş akdi bu hafta içerisinde sonlandırıldı.

Emek Partisi İzmir İl Örgütü, Aliağa Belediyesi'nde yaşanan işçi kıyımıyla ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada MHP'li Belediye Başkanı Serkan Acar'a tepki gösterilerek, Acar'ın kendisine oy vermediğini düşündüğü çalışanların kazanılmış haklarına saldırıda bulunduğu ve işten çıkarılmayan çalışanların da iş yerlerinin değiştirilip baskı gördüğü ifade edildi.

SERKAN ACAR'A SÖZLERİ NEDENİYLE TEPKİ GÖSTERİLDİ

"Belediyeleri halka hizmet üretme merkezi olarak değil, babalarının şirketi gibi gören bir anlayışla yönetiyorlar" denilen açıklamada Aliağa Belediye Başkanı Acar'a şu sözlerle tepki gösterildi; "Aliağa Belediye Başkanının diğer belediyeler gibi, 'Benden önceki başkan gereksiz işçi almış, işçi fazlası var' deme hakkı da yok. Bu haksızlığa, yasa tanımazlığa, keyfiyete başta Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a oy veren emekçiler olmak üzere bütün Aliağa ve İzmir işçileri emekçileri “hayır” demelidir. Bilinmelidir ki Aliağa Belediye’nde yıllarca emek vermiş işçilerin bir eşya gibi hukuksuz ve keyfi şekilde kapının önüne konması tüm işçi sınıfının onuruna dokunmaktadır. Aliağa’da yaşananlar aynı zamanda sendikal haklara yönelik bir saldırı olduğu için bütün işçi ve emekçiler karşı çıkmalı, izin vermemelidir. Aliağa’da belediye başkanları değişse bile işçiler, yıllardır üyesi oldukları Genel İş Sendikası ile birlikte toplu sözleşme haklarını kullanarak, çalışma koşulları, ücret ve sosyal hakları üzerinde söz sahibi oldular. Şimdi Serkan Acar, belediye çalışanlarının bu haklarını ellerinden almak, her şeyin kendisinin iki dudağı arasından çıkacak söze bağlı olduğu bir kölelik düzeni kurmak istiyor. Aliağa’nın bir emek kenti olduğunu beş yılda öğrenememiş olan Serkan Acar bu kentin kuruluşunda hamurunda Necmettin Giritlioğlu gibi mücadeleci işçi önderlerinin olduğunu, işten atılan işçilerin başlattığı direnişle ve Aliağa işçisinin atılan işçilere sahip çıkmak üzere vereceği destekle öğrenecektir."

"HİÇBİR ÇALIŞANIN OY HAKKI GASP EDİLEMEZ"

15-16 Haziran direnişinin yıl dönümü nedeniyle 14 Haziran Cuma günü 18.00’de Aliağa’da buluşma çağrısı yapılan açıklamada, Aliağa’da, Çiğli’de, Bergama’da ve diğer belediyelerde işten atmaların veya baskı uygulamalarının hukuki bir dayanağı olmadığı belirtildi. Belediye çalışanlarının siyasi hesaplaşmaların ve kadrolaşmanın kurbanı yapılmaması gerektiği belirtilen açıklamada "Hiçbir çalışanın siyasi tercihi ve özgür oy kullanma hakkı gasp edilemez. Hiçbir işçi oy tercihinden dolayı cezalandırılamaz. Belediyeler halka hizmet üretilecek, halkın yönetimde söz hakkı olması gereken yerel yönetimlerdir bu nedenle tek adamlıkla ve keyfiyetle yönetilemez. İşten atmalara karşı mücadeleyi, demokratik halkçı belediyecilik mücadelesiyle birleştirerek, işçi ve halk meclisleri oluşturarak belediye yönetim ve denetiminde emekçiler olarak söz sahibi olalım." ifadeleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi