MİHRİCAN CANDEMİR - ÖZGÜR ŞENGÜL/İZ GAZETE- İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri öncülüğünde binlerce kişi ‘Geçinemiyoruz’ diyerek   Gündoğdu meydanında bir araya geldi. Vatandaşlar gelen son zamlardan şikayet ederek “Hükümet istifa” sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “İş bulamıyoruz, barınamıyoruz, geçinemiyoruz diyenler omuz omuza bu gidişe son vermek zorundayız. İşçinin patronundan yüksek oranda vergi verdiği bu adaletsiz düzene son vermeliyiz” dedi.  

‘RESMİ RAKAMLAR YALAN, YOKSULLUK GERÇEK’

Gelirde adaletin sağlanması gerektiğini vurgulayan Sarı, ” Gerçek enflasyon oranında ücret artışı da yetmez. Her gün televizyonlara çıkıp bu ülke büyüyor, şahlanıyor diye övünüyorsunuz. Kim üretiyor, biz. Kim alınteri döküyor, biz. Kim çalışıyor, biz. Ekonomiyi kim büyütüyor, biz. Peki neden bizim ekmeğimiz büyümüyor. Eğer dediğiniz doğruysa, eğer ülke büyüyorsa, işçiler de büyümeden payını almalıdır. Gelirde adalet sağlanmalıdır!” ifadelerini kullandı. Asgari ücretin ise giderek eridiğini söyleyen Memiş Sarı, ”  Hep söylüyoruz; resmi rakamlar yalan, yoksulluk,  işsizlik gerçek.  İktidarın “tarihi artış” yaptık diyerek net 4.253 TL’ye çıkardığı asgari ücret bırakalım yaşadığımız gerçek enflasyonu resmi enflasyon karşısında bile yılın ilk iki ayında buharlaştı. Son ekmek zamları ile 10 milyon asgari ücretlinin masasından bir yıl içinde 196 ekmek eksildi” dedi. 

‘VERGİDE  ADALET LAZIM’

Asgari ücrette verginin sıfırlanması gerektiğini belirten Sarı, “Tüm kesintilerin hazineden karşılanması, patrona verilen desteklerin işçiden esirgenmemesi, kaşıkla verilenin kepçeyle alınmaması, hem gelirde hem vergide adalet lazım” dedi. Kadın emekçilerinin sorunlarına da değinen Sarı, “Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere gittikçe daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılıyor. Kadın işsizliği ve  güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz ve mobbing her geçen gün artıyor. Emeği ile geçinen tüm kesimler gibi maaşları gerçekçi olmayan  resmi enflasyona göre artırılan 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisi olarak bizler de yoksulluktan, sefaletten payımızı fazlası ile alıyoruz” şeklinde konuştu. 

‘ONLAR ZENGİNLEŞTİKÇE BİZ YOKSULLAŞIYORUZ’

Halkın giderek yoksullaştığını belirten Memiş Sarı, “Biz yoksullaştıkça faizden, ranttan beslenen bir avuç mutlu azınlığın serveti büyüyor. Yıllardır teşvik üstüne teşvik verilen, vergi afları çıkarılan, çalıştırdığı asgari ücretli kadar bile vergi ödemeyen şirketler, patronlar büyüyor. Nüfusun yüzde 1’lik kesimini oluşturmalarına rağmen ulusal servetin yüzde 54’ünü elinde tutan multi milyarderler büyüyor. Onlar zenginleştikçe biz yoksullaşıyoruz” ifadelerini kullandı. 

SARI TALEPLERİ DİLE GETİRDİ 

DİSK Ege Bölge Temsilcisi  Memiş Sarı, İnsanca bir yaşam, güvenceli bir iş, güvenli gelecek istiyoruz diyerek talepleri dile getirdi;
Tüm Tüketim Maddelerine Yapılan Zamların Geri Alınmasını istiyoruz.
Özelleştirmelerin iptal edilmesini, başta enerji üretim ve dağıtım şirketleri olmak üzere özel sektöre peşkeş çekilen tüm işletmelerin, fabrikaların kamulaştırılmasını istiyoruz.
Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz.
Tüketim maddelerindeki KDV’nin tamamen kaldırılmasını istiyoruz.
Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV’nin sıfırlanmasını  istiyoruz.
Kamu Özel İş birliği Projelerinin, Döviz Garantili İhalelerin sonlandırılmasını istiyoruz.
Maaşlarımızın-ücretlerimizin insanca yaşamaya yetecek seviyeye çekilmesini istiyoruz.
Herkese güvenceli istihdam sağlanmasını, tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmesini istiyoruz.
Emekçiklerin sendika ve grev haklarını kullanmasının önündeki tüm yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi