Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda yapılan kongreye yüzlerce parti üyesinin yanı sıra DİSK’e bağlı Genel İş Sendikasının İzmir 2 ve 7 No’lu Şube yöneticileri, Birleşik Metal İş Sendikası’nın İşyeri temsilcileri, Türk İş’e bağlı Sağlık İş ve TGS Şube yöneticileri, KESK’e bağlı Eğitim Sen, BES, SES, Tüm Bel Sen yöneticileri, İzmir Alevi Kültür Derneği, EGEÇEP, CHP ve ÖDP yöneticileri ve CHP PM üyesi Mustafa Moroğlu katıldı.

SOSYALİZM GEÇMİŞ DEĞİL…

Kongrede Genel İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi İzenerji işçileri “Sosyalizm geçmiş değil, gelecek. İşçi sınıfının partisinin kongresini selamlıyoruz” pankartı ile yer aldı. Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Cabbar Demirci, bütün baskılara karşı işçilerin mücadele ettiğini belirterek, “Bize düşen görev emek demokrasi cephesini oluşturmaktır” dedi.

DEVRİMİN 100. YILI

Evrensel Gazetesi’nin haberine göre; kongrede konuşan EMEP MYK üyesi Levent Tüzel, “Tek adam tek parti yönetimine karşı demokrasi için birleşelim” sloganı ile kongrelerini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Büyük Ekim Devrimi’nin 100. yıl dönümündeyiz. Böylesi bir dönemde kongremizi yapmak ayrıca bizi güçlendiriyor. Büyük işçi devriminin kazanımları bir kez daha konuşuluyor” dedi. Kapitalizm ve emperyalizmin can çekiştiğini belirten Tüzel, “Bu sistemin temsilcisi ülkemizde var ve büyük bir yıpranmışlık içerisinde ama sanki her şey yolundaymışçasına konuşmaya devam ediyor. 65 milyara varmış bütçe açığını nasıl kapanacağının hesabını vermeyip yine savaş ekonomisini bize dayatıyorlar” dedi. Soma Davası’na da değinen Tüzel, Soma davasının işçi sınıfının davası olduğunu belirterek, 9 Ocak’ta görülecek davaya katılım çağrısı yaptı. Tüzel, OHAL’in hak kayıplarına karşı başta işçiler olmak üzere emekçilerin ortak bir mücadele vermesi gerektiğini de ifade etti.

‘MOROĞLU: ÖNCELİKLERİMİZİ BİRLİKTE BELİRLEMELİYİZ’

CHP Parti Meclisi üyesi Mustafa Moroğlu, kongreyi selamlayarak, “Dünyadaki bütün diktatörlerin en son sığındığı yer vatanseverlik olur. Bize düşen önceliklerimizi birlikte belirlemeliyiz. Hedefimiz bu diktatörlüğü yok etmekten geçiyorsa bu hedefe doğru mücadeleyi birlikte örgütlememiz gerekiyor” dedi.

SÜRENKÖK: ‘MÜCADELEYİ SİZLERLE BİRLİKTE YÜRÜTECEĞİZ’

SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Fatih Sürenkök de hükümetin sağlık politikalarına değinerek, “AKP’nin yapmış olduğu değişikliklerin bedeli bizim cebimizden çıkıyor. AKP’nin sağlıkta halkı fakirleştirmesine karşı mücadeleyi sizlerle birlikte yürüteceğiz” dedi. KESK Dönem Sözcüsü ve BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven de kapitalizmin krizinin en çok etkilediği kesimlerin birinin de kamu emekçileri olduğunu dile getirerek, “Hükümet darbe girişimi bahanesiyle kamu emekçileri üzerindeki baskısını da arttırdı. Bu krizden ve baskıdan ancak birleşerek kurtulabiliriz” dedi.

YILDIZ: ‘İŞÇİLERİN ÖRGÜTLENEBİLECEĞİ TEK BİR PARTİ VARDIR’

Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız da mücadelenin sokağa taşmadığı tek adamın ülkeyi daha da kötüye sürükleyeceğini vurgu yaparak, “Hükümet Meclisten geçiremediği bütün yasaları OHAL’le birlikte bugün KHK’lerle geçiriyor ve işçilerin emekçilerin kazanılmış haklarını yok etmeye çalışıyor. İşçileri de kadro vereceğiz vaadiyle oyalamaya çalışıyorlar. Bunun yalan olduğunu biliyoruz. Bunu geri püskürtmenin yolu işçilerin kendi partisinde örgütlenmektir. İşçilerin de örgütlenebileceği tek bir parti vardır” dedi. Kongrede iş cinayetlerine, taşeronlaştırma ve vahşi cinayet koşullarına karşı mücadele etme, OHAL ve KHK’lere karşı sanayi havzalarında ve emekçilerin yaşadığı bölgelerde çalışma yapılması ve laik, bilimsel ve demokratik eğitim için mücadele edilmesi kararları alındı.

YENİ BAŞKAN EMİNE UYAR

Kongrede Emek Partisi İzmir İl Başkanı olarak gazeteci Emine Uyar seçildi. Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu ve Evrensel gazetesinin İzmir temsilcisi olan Uyar aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda da çeşitli kademelerde görev aldı.

Editör: Haber Merkezi