Cengiz Aldemir/ ANKARA- Elektrik abonelerinden tahsil edilen kayıp-kaçak bedeline 5 yıl daha uzatma geliyor. AKP milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e gelen Elektrik Piyasası Kanunu, TBMM Sanayi Komisyonu’nda kabul edildi.

“AKP’nin eli şirketlere değil yine dürüst vatandaşın cebire uzandı “ sözleriyle iktidarın önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan teklifine tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İz gazeteye konuştu.

İktidarın daha önce, “İstanbul'un kayıp kaçağı Ankara'da, Kayseri'de, Hakkari'de; Erzurum'un kayıp kaçağı da Trabzon'da, Zonguldak'ta, İzmir'de, İstanbul'da yaşayan halkın faturalarına yansıtılmayacak” sözünü hatırlatan Beko,“Bölgeler arasındaki kayıp kaçak konusunda yaşanan uçuruma ve verilen sözlere rağmen bu sürenin bitimine 2.5 ay kala yeni teklifle sürenin 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılmasını kabul etmek mümkün değil. Yine dürüst vatandaşın cebi yanacaktır” dedi.

CHP ŞERHİ

2013’de yürürlüğe giren ulusal tarifenin 2015’de 5 yıllığına uzatıldığı hatırlatılan CHP’nin teklife koyduğu şerhi paylaşarak, “Yapısal yanı ağır basan bu soruna kalıcı bir çözüm getirmek yerine 2013’ten beri uygulanan geçici çözümü devam ettirip, adaletsiz ulusal tarife mekanizması 5 yıl daha uzatılıyor. Yargıtay’ın 21 Mayıs 2014 kararında da açıkça belirtildiği üzere kayıp kaçak oranlarını abonelerden tahsil etmek hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmamaktadır. Ayrıca sadece kuralın kendisi değil, Cumhurbaşkanına tanınan yetki de sorunludur” eleştirisinde bulundu.

ÖDEYEMENİ DEVLET DESTEKLESİN

Dağıtım şirketlerinin teknik kayıpları düşürmesi, dağıtım şebekelerini iyileştirmeleri gerektiğini vurgulayan Beko, yapılması gerekenler arasında, parasını ödemeden meslek, sanayi kuruluşları ile de ciddi mücadele etmesi gerektiğinin altını çizerek,“Eğer insanların elektrik faturası ödeme gücü olmadığı için kaçak kullanıyorsadevletin alım gücü olmayan bütün haneleri desteklemesi gerekiyor, bu bir sosyal devlet anlayışıdır” önerisinde bulundu.

BİR ÇOK İLÇEDEN FAZLA SARAY TÜKETİYOR

Sarayın2019 yılında tek başına bir yıllık elektrik tüketiminin bin 300 konutlu bir çok ilçenin elektrik tüketimine eşit olduğunu belirten Beko, “Bunu ben demiyorum Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda yayımlanan ilanla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenen serbest tüketici limitine göre serbest tüketici kapsamına giren Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na ait bir adet abonelik için 2019 yılında kullanılmak üzere 2 milyon 600 bin kilovattsaat elektrik enerjisinin serbest piyasadan satın alınması için ihale açıldı.İhale şartnamesinde tüketim birimlerine verilen ve tüketim birimlerinden alınan tüm bilgilerin özel ve gizli olduğu bildirildi. Bu bilgilerin yayılamayacağı ve sözleşme sona erse bile gizlilik yükümlülüğünün beş yıl süreceği hüküm altına alındı” hatırlatmasında bulundu.

MİLLET TEK ADAMIN ŞARTELİNİ İNDİRECEK

Tek adam yönetiminin kapitalist taşeronluğu yüzünden özgürlükleri ve demokrasiyi bitirdiğini, ülkeyi ekonomik krize soktuğunu söyleyen Beko, vatandaşın ilk seçimlerde iktidarın ampulünü söndürmeye hazırlandığını dile getirerek, “ Özelleştirmeler yüzünden yandaş şirket yaratma hastalığına kapılan AKP iktidarı artık yolun sonuna gelmiştir. 2015 yılından bu yana bu kaçıncı kayıp kaçak sözü. Bakın bu millet ilk seçimde tek adam yönetiminin şartelini indirerek, ampulünü hiç yanmayacak şekilde söndürmeye hazırlanıyor.”

Editör: Haber Merkezi