YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE- Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG), 2022 yılında üretimine başlayacağı, geliştirme süreci devam eden otomobilin ön gösterim versiyonu geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. Tanıtımda biri SUV biri sedan olmak üzere iki otomobil modeli görücüye çıkarken, yerli ve milli olarak lanse edilen otomobil kamuoyundan ilgi görse de tartışmaları beraberinde getirdi.

ŞOVA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

İtalyan Pininfanira tarafından konsept tasarım olarak hazırlanan otomobilin dış görünüşünün birkaç yıldır otomobil fuarlarında gösterilmesinin ortaya çıkmasıyla ‘yerli ve milli’ olup olmadığı konusu tartışmaların ilkini oluşturdu. İkinci tartışma konusu ise AKP iktidarının şova dönüştürdüğü otomobil tanıtımı ile 2020 yılı asgari ücretinin belirlenmesinin arka arkaya gelmesi oldu.

ASGARİ ÜCRET UNUTULDU MU?

Milyonlarca işçi asgari ücrette önemli bir artış beklerken yüzde 15’lik zam ile 2 bin 324 TL olan asgari ücret tartışmaları otomobil gündemi sayesinde yandaş medya eliyle unutturulmaya çalışıldı. Türkiye kamuoyu, geçimini sağlayamadığı ve borç batağından kurtulamadığı için intihar edenlerin haberleri ile sarsılırken, asgari ücrete beklenen artış gelmemişken otomobil tanıtımının şova dönüştürülmesine birçok kesimden tepki yükseldi.

'EKMEK BULAMIYORSANIZ...'

Dikkat çeken tepkilerden birisi önceki dönem CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok’tan geldi. Altıok sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Fransız Devrimi sonrasında giyotinle idam edilen Fransa Kraliçesi Marie Antoinette’nin kuru ekmeği bile bulamamaktan yakınan halka hitaben söylediği iddia edilen, 'ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler' sözüne gönderme yaptı. Altıok, yaptığı açıklamada, “4 kişilik bir aile için; açlık sınırı 2 bin 162 TL, yoksulluk sınırı 7 bin 44 TL, asgari ücret 2 bin 324 TL olarak açıklandı… Ekmek bulamıyorsanız TOGG yiyin” ifadelerini kullandı. Altıok’un paylaşımına ise, “Biz TOGGuz ama Avrupa bizi kıskanıyor. Demeyin öyle!”, “Bizim milletin bu laflara karnı TOGG” gibi esprili yorumlar yapıldı.

İŞÇİYE GEZMESİ KALDI!

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise, “Kanalı hallettik. Yerli otomobil tamam. Artık asgari ücretliye, esnafa, işçiye, çiftçiye bir araba alıp gezmek, yatla kanaldan geçmek, bir de Libya'da ihvancıların canını kurtarmak kaldı!” diyerek tepkisini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi