Cengiz Aldemir/ANKARA
Meclis genel kurulu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, iktidara enflasyon, doğalgaz ve elektrik zamları üzerinden yüklendi. 

Kendisinden önce söz alan AKP Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız'ın, Türkiye'de ekonomik kriz ve zamlar yapılmamış gibi konuşmasına tepki göstererek, "Sanki bu ülkede hiçbir kriz yokmuş gibi, ekonomik kriz yokmuş gibi, insanlar elektrik faturalarından dolayı "Covid değil, elektrik faturaları öldürdü." dememiş gibi, camlarına "devren kiralık" "devren satılık" diye ilanlar asmamış gibi, doğal gaz faturaları bu ülkede hiç fahiş gelmiyormuş, insanlar, 80 yaşındaki insanlar ceketini giymiş, "Ya, doğal gazı yakamıyorum. O yüzden, üşümeyeyim." deyip sokaklarda dolaşmıyormuş gibi bir manzara çizdi"  Buna ancak ve ancak "el insaf!" denir, başka da bir şey denmez" dedi.

TEK ADAM GİTMEDEN KRİZ BİTMEZ

Ülkenin derin bir ekonomik krizin içerisinde olduğunu ve tek adam rejimi sonlanmadan bu krizin bitmeyeceğini ifade eden CHP'li Arslan iktidar sıralarına dönerek, "1 Temmuz 2021 tarihinden bu yana değişmeyen elektrik fiyatlarına yılın son gününde...insanlar evinde oturuyor, 2021 kötü geçti, pandemi var, ekonomik kriz var, iyi bir şeyler umut etmek istiyor. İnsanların umutlarını bile karartacak şekilde bir zam yaptınız ve bu zamla maalesef, insanlar şu an kara kara düşünüyor. 2021 yılında yapmış olduğunuz zamların tamamı şudur: Konutlarda yüzde 72 ila yüzde 159; ticarethanelerde, sanayi kuruluşlarında yüzde 159; tarımsal sulamada yüzde 121. Elektriğe zam demek, enerjiye zam demek iğneden ipliğe her şeye zam demektir. Bu zamları yaptığımız zaman, ortaya hemen bir kurum çıkıyor, EPDK; bu özel şirketleri hemen koruma altına alıyor ve çıkıp ne diyor bize? Diyor ki: "Dünya spot piyasalarında artan kömür fiyatları ve doğal gaz fiyatlarından dolayı mecburen bizler de zam yaptık. Kömür fiyatlarına 5 kat, doğal gaz fiyatlarına 10 kat zam geldi." Ama maalesef gerçek bu değil. Evet, kömür fiyatları bir dönem 70-80 dolarlardan 240 dolarlara çıktı ama 2021 yılını 150-170 dolar bandında kapattı yani 5 kat değil, 2 kat bir artış söz konusudur. Benzer bir şekilde, doğal gaz fiyatları da biraz artmış, 2,5 kat civarında ama son düzlükte ise 2021 yılındaki toplam artış 10 kat değil, 1,4 kattır. EPİAŞ yani enerjinin borsası ne diyor? Elektrik satış fiyatlarını belirlerken 1 kilovatsaat elektrik için "100 kuruş" diyor. Ocak ayında en yüksek bedel için ne diyor? "134,5 kuruş" diyor. Yaptığınız zamlar maalesef bunların çok çok üstündedir. Peki, bu da şirketleri kollamak değildir de nedir?" diye sordu.

ŞİRKETLERİN CEBİNE GİREN 1,6 MİLYARI HALKA  İADE EDECEK MİSİNİZ?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Bu fahiş elektrik fiyatlarıyla ilgili bir düzenleme yapacağız. 150 kilovatsaat olan ilk kademeyi 210 kilovatsaate çıkaracağız." sözlerine tepki gösteren CHP'li Arslan, "Bu vatandaşların faturalarında sadece ve sadece 41 liralık indirimdir. Yani faturanız 500 liraysa da bin liraysa da sadece ve sadece 41 liralık bir indirim yapılacak. Şimdi, Sayın Cumhurbaşkanı fahiş faturalardan bahsediyor. Ya, el insaf yani ilkokul düzeyinde matematik bilen ve biraz vicdanı olan insan bu zamları yapmadan önce bir hesap yapar, faturaların bu kadar yüksek geleceğini öngörürdü. Bu öngörüsüzlüğünüz millete ağır faturalara mal olmaktadır. Şimdi, 41 lira indirdiniz; peki, ocak ile şubat ayında 38 milyon konut abonesi var, hesapladığınızda 1,6 milyar TL bu şirketlerin cebine girdi. Peki, şubat ayı faturalarında bu şirketlerin cebine giren 1,6 milyar TL'yi vatandaşlarımıza iade edecek misiniz? Bunu soruyoruz buradan" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞIN VERGİSİYLE KURULAN EPDK ŞİRKETLERİ KORUYOR

Vatandaşın vergileriyle kurulan EPDK'nın şirketleri korumada şahin kesildiğini ifade eden CHP'li Arslan şöyle konuştu: "EPDK üretilen elektriğin kilovatsaatini 31,86 kuruştan bu tedarik ve dağıtım şirketlerinin satın alması kararı aldı. Yani bu şirketler benim ürettiğim, benim vergilerimle oluşturulmuş, kurulmuş santrallerdeki elektriği 31,86 kuruştan bana satın alacak, sonra gelecek benim sanayicime 2,22 liradan satacak, konut abonesine 2,06 liradan satacak, 5-6 kat üstüne katarak gelir elde edecek. Ya, bunu neden yapar bir ülke, niçin yapar bir ülke? 

Ülkemiz tarımsal sulamada 10 milyar kilovatsaat elektrik tüketiyor. Bu Elektrik Üretim AŞ marifetiyle bu dağıtım şirketlerine 60 milyar kilovatsaat elektrik satıyoruz. Ya, biz neden çiftçimize tarımsal sulamada kullanması için bu elektriğin kilovatsaatini 31,86 kuruştan vermiyoruz? Neden yapmıyoruz bunu? Bunu yapmamamız için herhangi bir neden var mı; eğer bu şirketleri kollamaktan başka bir gerekçemiz yoksa? Bakın, Ocak 2022'de bir ailenin asgari düzeyde elektrik, doğal gaz, su, internet ve telefon giderleri yaklaşık 1.025 lira yani asgari ücretin dörtte 1'i. 230 kilovat elektrik kullanan, 89 metreküp doğal gaz kullanan ve ayda bir sefer 50 litre benzin alan bir kişinin aylık faturası 2022 yılında 541 lira artmıştır."

Editör: Haber Merkezi