Cengiz Aldemir/ ANKARA - Meclis Genel Kurulu'nda HDP'nin elektrik, doğal gaz, temel gıda maddelerinde ve diğer ürünlerde yaşanan yüksek zamlara ilişkin verdiği araştırma önergesi üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Türkiye'de vatandaşın ayrı, AKP'nin ayrı olmak üzere iki gündemi olduğunu belirterek iktidarı sert bir dille eleştirdi.

ÜLKEDE 2 AYRI GÜNDEM VAR

Arslan, "Vatandaşın gündeminde yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk, çaresizlik, intihar, çocuğuna yurt bulamama sorunu var ama iktidarın gündeminde ise dolarla yapılan geçiş garantili köprüler, "Yandaşlara 3-4 maaş nasıl verebiliriz?", alabildiğince nepotizm uygulamaları, "Kamu İhale Kanunu'nun kapsamının dışına ihaleleri nasıl çıkarırız? Bunları el altından yandaşlara nasıl veririz?" var; işte iki tane gündem, ikisi de birbirine maalesef, 180 derece zıt. Vatandaş hayat pahalılığı nedeniyle en temel ihtiyacı olan ürünlere dahi ulaşmakta ciddi sıkıntılar çekiyor ama iktidar cenahından "Porsiyonlarınızı küçültün." "Pazara akşam saatlerinde gidin." "Çöpten bulunan gıdalardan nasıl lezzetli yemekler yapılır?" belgesellerine kadar ne ararsak var. Ülkemizi getirdiğiniz nokta budur" dedi.

ERDOĞAN KONUŞTUKÇA ZAMLAR GELİYOR

Türkiye'nin G20 ülkeleri arasında elektriği en pahalı kullanan 3'üncü, OECD verilerine göre ise enerji fiyatlarına en çok zam yapan ülke olduğunu belirten CHP'li Arslan, " Sayın Cumhurbaşkanımız geçen Ağustos 2020'de bir müjde verdi Allah esirgesin, Sayın Cumhurbaşkanı müjde verdikçe elimiz ayağımız titriyor, o müjdeyi verdiği günden bugüne kadar enerji fiyatlarına 35 kez zam geldi; 25 kez akaryakıta son zamlar hariç 7 kez doğal gaza, 3 kez de elektriğe zam geldi. Bakın, ne oldu o zamlardan sonra biliyor musunuz değerli arkadaşlar? Dört kişilik ailenin 230 kilovatsaat elektrik kullandığını düşünün, 300 metreküp doğal gaz kullandığını düşünün ve bir de orta hâlli bir aracınız var, ayda bir kere 50 litre benzin aldığınızı düşünün, faturası aylık 205 lira arttı. Yani insanlar o müjdeden sonra, elimizi ayağımızı titreten müjdeden sonra maalesef 205 TL yoksullaştı" eleştirisinde bulundu.

5 MİLYON ABONE FATURASINI ÖDEYEMİYOR

Dört kişilik bir ailenin 2017 yılında 95 lira elektrik faturası öderken, 2021 Temmuzunda 211 TL elektrik faturası ödediğini ifade eden Arslan, 2020 yılı içinde 3 milyon 768 bin 638 abonenin elektriği, faturasını ödemediği için kesildiğini, 1 milyona yakın ailenin de doğal gazının kesildiğini anımsatarak, "

Ocak 2021 tarihinde 1 milyon 37 bin olan faturasını ödeyememiş olan abone sayısı nisan ayında 5 milyon 166 bin olmuş. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının açıkladığı rakamlarla 1 Mart 2019'dan bu yana 2 milyon 100 bin aileye 68 lirayla 138 TL arasında elektrik desteği sağlanmış. Peki, bu yoksulluk değildir de nedir?" sözleriyle tepki gösterdi.

FATURALARDAKİ TÜM VERGİLER KALDIRILSIN

Elektrik, doğal gaz, su ve iletişim faturalarındaki tüm vergilerin kaldırılmasını ve konut abonelerinde KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi önerisinde bulunan CHP Arslan, "Fosil yakıtlı elektrik santralleri yerine yenilenebilir enerji santralleri kurulmalı, bu şekilde enerjide dışa bağımlılık azaltılmalıdır. Enerji üretimi, iletimi ve dağıtımı kamusal bir hizmettir, kamu kuruluşları eliyle yapılmalıdır. Üretmeyen bir ülkede fahiş fiyatla mücadele edemeyiz. Fiyat bir sonuçtur ama üretmemek, güvensiz bir ortam yaratmak, zam üstüne zam yapmak ise bu fiyatlarla mücadele edemediğimizi gösteren en önemli göstergedir."

Editör: Haber Merkezi