TUGAY CAN / İZ GAZETE - Barış Akademisyenleri'nin bugün İzmir’de görülen davalarında mahkeme yetkisizlik vererek dosyayı yetki kararı için Yargıtay'a gönderirken diğer mahkeme ise Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi talebini değerlendirmek üzere duruşmayı 26 Eylül'e erteledi.

Mahkemenin ardından İzmir Emek ve Dayanışma Güçleri İzmir Adliyesi önünde bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında Barış Akademisyenleri’nin ihraç edilmesine sebep olan bildiri imzalanalı 40 geçmesine rağmen cadı avının sürdüğüne dikkat çekildi.

‘OY KULLLANMAMIZ BİLE TARTIŞILDI’

Açıklamada “İdari ve adli soruşturmalara maruz kaldık. Gözaltına alındık. Kimimiz hapis bile yattı. KHK’lerle işimizi kaybettik. Pasaportlarımız gasp edildi. İş bulamıyoruz. Seyahat özgürlüğümüz yok. Oy kullanmamız bile tartışıldı. Tek tek yargılanıyoruz. Hapis cezaları alıyoruz. Füsun Üstel hocamız hapse girmek üzere.” denildi.

‘DÜŞÜNCE SUÇ KONUSU OLAMAZ, MAHKEMELERİN KONUSU OLAMAZ’

Açıklamada ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

“Bugün İzmir mahkemelerinde yine yetkisizlik kararları verildi. Dosyalar birer birer Yargıtay’a gönderiliyor. Bundan birkaç ay öncesinde de İstanbul mahkemeleri, İzmirli barış akademisyenleri hakkında yetkisizlik kararları vermişti. Şimdi nerede yargılanacağımıza Yargıtay karar verecek. Oysa barış akademisyenleri hakkında derhal beraat kararları verilmeliydi. Düşünce suç olamaz, mahkemelerin konusu olamaz.”

‘FÜSUN HOCA’YA VERİLEN CEZA İPTAL EDİLMELİDİR’

Açıklama şu şekilde sonlandırıldı:

“Şimdiki durumdan rahatsızız. Eğer yargılanmak boynumuzun borcuysa davaların İzmir’de görülmesini, yaşadığımız yerde yargılanmak istiyoruz. İfade özgürlüğünü ve barışı yine burada ve her zaman her yerde savunacağız. Eğitim Sen ve SES olarak üyelerimizin her zaman yanında olacağız. Barış akademisyenleri beraat edecek. Barış akademisyenleri üniversitelere dönecek. Yeniden bahar gelecek.”

Editör: Haber Merkezi