TUGAY CAN / İZ GAZETE - 31 Mart yerel seçimleri sona ermesinin ardından seçimin sonuçları halen konuşuluyor. Özellikle İstanbul’da yaşanan mazbata süreciyle bir süre daha çok konuşulan sürecin sonunda Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu ipi göğüsledi.

Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da 17 gün aranın ardından mazbatasını almasının ardından İmamoğlu’nun rakibi AKP’li Binali Yıldırım’ın seçimi kaybetmiş olduğu da kesinleşti.

‘DÜŞÜK PROFİLLİ’ BAŞBAKAN

2016 yılında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınmıştı. Erdoğan’ın danışmanlığını da yürüten Aydın Ünal’ın o dönem yapmış olduğu , ‘Düşük profilli bir Başbakan aranıyor’ açıklamaları çok fazla dikkat çekmişti. Davutoğlu’nun görevinden alınmasının ardından Başbakanlık görevine AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım gelmişti.

2014 yerel seçimlerinde AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Aziz Kocaoğlu’na seçimi kaybeden Binali Yıldırım, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak yarıştığı 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde de bir diğer Cumhuriyet Halk Partili Ekrem İmamoğlu’na seçimi kaybetmiş oldu.

2014’TE DE İZMİR’DE AZİZ KOCAOĞLU’NA KAYBETMİŞTİ

31 Mart 2014 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım oyların yüzde 35.92’sini almış, Yıldırım’ı geride bırakarak seçimde zafere ulaşan Cumhuriyet Halk Partili Aziz Kocaoğlu ise oyların yüzde 49.6’sını alarak seçimde zafere ulaşmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde bozguna uğrayan Yıldırım 7 Haziran, 1 Kasım ve 24 Haziran seçimlerinde AKP listelerinden İzmir Milletvekili seçilmişti.

MECLİS BAŞKANLIĞI KOLTUĞUNDAN DA OLDU

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kaybeden AKP’li Yıldırım, aday olmadan evvel sürdürdüğü Meclis Başkanlığı görevini de kaybetmiş oldu.

Anayasaya göre yerel seçim süreci içerisinde AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu için Meclis Başkanlığı görevinden istifa etmesi gereken Yıldırım o dönem içerisinde istifa etmemekte diretmiş ancak 18 Şubat 2019 tarihinde görevinden istifa etmişti.

Editör: Haber Merkezi