İZ GAZETE -  Tam bir ay önce ‘İsim isim değerlendirme: CHP İzmir İl Başkanı kim olacak?’ başlıklı yazımızda ‘kulis’lerin işaret ettiğiyle CHP’de başkanlık koltuğuna yakın isimleri değerlendirmiştik. 1 aydır süren mahalle delege seçimleri sonrasında düğüm çözülmeye, tablo netleşmeye, kartlar yeniden karılmaya başladı. İşte bir aylık maraton sonrasında İl Başkanlığı için adı geçenlerin ahvalleri…

KARŞIYAKA’DA DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR

Geçtiğimiz ay ismini ‘sürpriz’ler arasında geçirdiğimiz Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım, delege seçimleri sonrasında muhalifler tarafından iyiden iyiye köşeye sıkıştırılmış durumda. Karşıyaka’da dengeleri, kurulan son sandıklar belirliyor. Son sonuçlar, adı İl Başkanlığı için geçen Yıldırım için, ilçe başkanlığı koltuğunun da riske girebileceği yönünde… Uğur Yıldırım ‘sürpriz’di, hala sürpriz…

GÜMRÜKÇÜ’NÜN ÖNÜNE İPTALLER ÇIKTI

Çiğli’de delege seçimlerine hızlı giren Utku Gümrükçü ve ekibinin önüne İl Başkanlığı’nın kazanılan mahalleler için aldığı iptal kararları çıktı. Ataşehir ve Atatürk Mahallesi başta olmak üzere; Çiğli’de kurulacak olan son sandıklar yaklaşık 200 delegeyi belirleyecek. Rüzgar tersine dönmezse, Gümrükçü’nün ekibi yeniden zaferle çıkacaktır. Bu durumda Gümrükçü, adının geçtiği İl Başkanlığı koltuğuna bir adım daha yaklaşacaktır. Aksi halde Çiğli’de başı daha çok ağrıyacağa benziyor. Öte yandan; ekseriyetle mağdur edildiğini düşünen Gümrükçü’nün ekibi, her geçen gün daha fazla birbirine kenetleniyor. İzmir’de iç örgütlülüğü bu kadar kuvvetli başka bir ekip yok.Gümrükçü, çevre ilçelerden ise gümbür gümbür geliyor.

GENÇ BAŞKAN İÇİN İLÇE RİSKE GİREBİLİR

Gaziemir İlçe Başkanlığı’nda 6. Yılını dolduran ve ‘artık yeter’ çizgisine gelen ‘genç başkan’ Umut Tekin’in hayalleri, mahallelerde ortak listeler oluşturulması sonrasında suya düşebilir. Keza ortak delege listelerinin ardından, İlçe Başkanlığı için de tek adayda uzlaşılamazsa, kabak yeniden Tekin’in başına patlayacaktır. İlçede ‘her şey yolunda giderse’, Umut Tekin ilçesine veda edip, cebine koyduğu il delegeliğiyle İl’e doğru koşacaktır.

KARABAĞLAR’DA MUHALEFET ATAK YAPTI

Sürpriz isimler arasında ilan ettiğimiz Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan’ın durumu, delege seçimlerinden sonra biraz daha karışmış halde. Kayhan’ın ekibinde olduğu mevcut Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, zor bir delege seçimi süreci geçiriyor. Muhalefetin büyük mahallelerde atak yapması sonrasında Karabağlar’da da kartlar yeniden karılabilir. Ceyhan Kayhan’ın ‘sürpriz’liği ise pozisyonunu koruyor.

NALBANTOĞLU-ÖZKAN FİLÖRTÜ PUSUDA…

Son seçimde ‘rahat durmayan’ İzmir milletvekili Tuncay Özkan, eski yol arkadaşı Utku Gümrükçü’ye ‘Alaattin Yüksel’le iyi geçinebileceği’ gerekçesiyle mesafeli durmuş ve Eski İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu isminde yoğunlaşmıştı. Delege seçimlerinin son günlerinde Alaattin Yüksel ile sandık başında poz veren Özkan’ın mahallelerde kurulan sandıkların sonuçları netleşince sürece daha aktif şekilde katılması bekleniyor. İzmir’in çalışkan İlçe Başkanlarından, Tuncay Özkan’ın yol arkadaşı Mehmet Şakir Başak’ın ise Özkan’ın aksine, Nalbantoğlu’na sıcak bakmadığı konuşuluyor.

MENEMEN’DE İŞLER YOLUNDA

İl Başkanlığı için Menemen’den yola çıkan Cevat Durak için Menemen delege seçimleri ‘gayet başarılı’ sona erdi. İlçede partili gençler belediye başkanı Tahir Şahin’in seçimlere müdahale etmesini protesto etmek için 40 km ve yalın ayak İl Başkanlığı’na yürüyüş düzenlese de müdahale ‘başarılı’ olunca, Durak’ın önü açıldı. Durak şimdi gözünü Karşıyaka sonuçlarına dikmiş durumda. Sonuç dilediği gibi gelirse masaya daha güçlü oturacaktır.

BORNOVA’DA DURUM DENGELİ

“Asuman Ali Güven aday olursa, asla aday olmam” diyen CHP İl Başkan Yardımcısı Okan Karlıdağ için Bornova’da durumlar dengede gidiyor. Henüz mahallesindeki seçimler dahi yapılmadığı için Karlıdağ şanslı. Örgütlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Karlıdağ, diğer ilçelerin seçimlerinden sonra tecrübelerine tecrübe kattı, hata yapmayacak, yaş tahtaya basmayacaktır. Ay içerisinde oğlunun sünnet düğününde İl Örgütü ile ‘kucaklaşan’ Karlıdağ, diğer ilçelerdeki problemli seçimlere doğru müdahalelerde bulunursa, daha fazla delegenin gönlünü kazanabilir.

BAŞKAN GÜVEN KAYBEDİYOR

Kongre taktiğini ‘olabildiğince mevcut ilçe başkanları ile yürümek’ olarak belirleyen mevcut İl Başkanı Asuman Ali Güven’in eli, süreç sancılı geçince zayıfladı. Rakip listelerden ayrı ayrı eleştiriler almaya başlayan Başkan ‘delegeler rahat olsun, gönüllerini ferah tutsunlar’ dedikçe, gerilimi yönetemez hale geldi, güven kaybetmeye başladı. Müdahaleden kaçınarak olası tepkilerden kurtulacağını uman Başkan’ın bu taktiğinin de başarısız sonuçlandığı söylenebilir. İlçe Kongreleri’nde ‘güven’ veren bir hava estiremezse, ekibi dahi başka arayışlara girecektir.

MOROĞLU ARAP ATI GİBİ

Bir aylık dönemin en büyük sürprizi Parti Meclisi üyesi Mustafa Moroğlu oldu. Son değerlendirmemizde “Yeni görevler alma konusunda arzulu görünen Moroğlu’nun buna karşın etkisi ve şansı kuvvetli değil. İl Başkanı olması zor görünüyor. Politik geleceği ise ‘ekibi’nin gücünü hangi yönde kullanacağına bağlı… “ dediğimiz eski milletvekili Moroğlu, sessiz ama derinden ataklar yapıyor. Geçtiğimiz ay ‘Kesinlikle şansı yok’lar listesinde yer verdiğimiz ve “Sosyal medya konusunda ‘farklı’ ve ısrarcı olan Moroğlu’nun ‘sanal’da olduğu gibi gerçek hayatta da yeni ve farklı ‘tasarımlara’ ihtiyacı var.” Dediğimiz Moroğlu, ‘yeni tasarımlara’ başlamış gibi. Son düzlüğe girmek üzereyken Arap Atı misali atak yapan Moroğlu, Kılıçdaroğlu’nun Üzüm Mitingi’nde de günler öncesinden aktif görev alıp, başarılı bir performans gösterdi. Moroğlu’nun ismi Üzüm Mitingi’nin kürsüsünden anons edilip, alkışlatılınca, İzmirli politikacılar arasında ‘Moroğlu atağa kalktı’ yorumları yapıldı.

Editör: Haber Merkezi