Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksal, İzmir’de gerçekleşen orman yangınlarının ardından İzmir’de bir orman yanıgını gerçekleştirmişti. Aksakal, yaklaşık bir hafta süren İzmir ziyaretinin son gününde İz Gazete’nin sorularını yanıtladı. Aksakal önemli açıklamalarda bulundu.

İzmir’in sosyal demokratlığıyla bilinen bir kent olduğunu ifade eden Aksakal, İzmir’in DSP’nin demokrasi, insan hakları, yurtseverlik, ulusal bilinç gibi noktlarda ön planda bulunan özellikleri ile kesişen bir yapıda olduğunu belirtti. İzmir’in Türkiye’nin Avrupa’ya bakan anlamlı bir şehirlerinden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Aksakal, “İzmir son zamanlarda ciddi şeyler kaybediyor. Yerel yöneticilerin İzmir’in bildiğimiz anlamda varlığını sürdürmesi için daha fazla mücadele etmesi gerekir. İzmir’in durumuyla ilgili elbette merkezi hükumetin de kusurları söz konusu. AKP buraya karşı biraz daha mesafeli duruyor” şeklinde konuştu.

AKP’nin politikalarına dair de konuşan Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, Türkiye’de son 17 yıldır AKP gerçeği olduğuna dikkat çekerek iktidara geliş sürecinde izlenen politikanın doğru olmadığını belirtti. Aksakal, “Bu durum bizim iktidardan uzaklaştırıldığımız süreçteGenel Başkanımız Bülent Ecevit ve daha sonraki Genel Başkanlarımız döneminde de sık sık dile getirildi.Ecevit iktidardan Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’ı işgal etme talebini Türkiye topraklarını kullanarak gerçekleştirmesi fikrini elinin tersiyle itmişti. O dönem AKP buna çanak tutu.  Ancak görüyoruz ki merkezi hükumet son zamanlarda bu poltikalara yakın olmaya başladı. Gerçekten Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünü anca anlayabildi. Bu belki sevindirici bir durum ama bunu düzeletecek olan siyasi anlayış AKP iktidarı değil DSP’dir” diye konuştu.

Demokratik Sol Parti’nin seçimden seçime hatırlanan bir parti olduğu kanısına ise  katılamadığını ifade eden Aksakal, “Demokratik Sol Parti her dönem hatırlanan bir siyasi parti. Türkiye’de ki birçok vatandaşın ikinci partisi DSP’dir. Her zaman akıllarda ve gönüllerdedir” dedi.

23 Haziran’da gerçekleşen tekrarlanan İstanbul seçimlerinnde Demokratik Sol Parti’nin İstanbul adayının geri çekilme sürecine ilişkin de konuşan DSP Lideri sürecin perde arkasını İz Gazete’ye anlattı. Aksakal,  “Biz bir tartışmanın tarafı olmadık. 31 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylığı için bir arkadaşımız Parti Meclisi’miz tarafından aday gösterildi. Ancak İstanbul seçimleri bize göre yasal olmayan, kanuni temellere dayanmayan gerekçe ile iptal edildi. Bizim adayımız ise Parti Meclisi’nin kararıyla değil, kendi insiyatifi ile çekildi. Bu çekilmeden sonra biz de ayrıca bir aday göstermeyi uygun görmedik. Şimdi de seçilmiş bir başkan var. Umarım, İstanbul’a umut ettiğimiz katkıyı sağlarlar” ifadelerini kullandı.

31 Mart yerel seçimleri sonrası siyaseti de yorumlayan Önder Aksakal, ayrıca erken seçim talebinde de bulundu. 31 Mart yerel seçimleri hakkında ise şöyle konuştu: “31 Mart seçimleri AKP’nin başarısızlığıyla sonuçlanmıştır. Ancak 31 Mart seçimlerini Cumhuriyet Halk Partisi’nin başarısı olarak göstermek doğru olmaz. Gerek HDP’nin ve İyi Parti’nin çok açık desteği, bunun dışında Saadet Partisi’nin aday çıkartarak AKP’den oy geçişini sağlaması Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçimde başarılı olmasını sağlamıştır. Biz 31 Mart’ta kendi adaylarımızla seçimlere katıldık. 23 Haziran seçimlerinde ise seçmenimizi serbest bırakma yoluna gittik. Çünkü biz 31 Mart’ta yapılan İstanbul seçimlerinin iptal edilmesi hukuki bulmadık. İsterse bir farkla olsun, o seçimi Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı Ekrem İmamoğlu kazanmıştı”.

Muhalefet partilerinin seçimleri her zaman gündeminde tutması gerektiğini ifade eden Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, erken seçim çağrısında bulundu. Aksakal, “Erken seçimin yapılması ve bu iktidardan bir an evvel kurtulunması gerekir. Fakat bu düşüncede olmayan bir muhalefete sahibiz. Türkiye’yi son 16 senede yönetemeyen bir parti var. AKP Türkiye’yi bir bataklık içerisine süreklemiştir. Bu açık ve de nettir. Türkiye’nin 80 yılda kazandığı ne varsa elden çıkarıp satmıştır. Bu bataktan ülkeyi de Demokratik Sol Parti çıkarır. Bunun yolu da gerçekleşecek bir erken seçimle mümkündür. Siz muhalif olarak erken seçim yok diyorsanız, siyaset yapmanızın da bir anlamı yok bence. Erken seçim gündemde  olmalı ve yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Parlameneter sisteme dönüş yapılması gerekildiğini ifade eden Aksakal, demokratik ortam sağlanarak siyasi partilere hazine tarafından yapılan yardım seçim döneminde herkese eşit olarak dağıtılması gerektiğini ve seçim barajının da kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İzmir’de geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen orman yangınlarının ardından Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, İzmir ziyareti gerçekleştirme kararı almış, Karabağlar’da yanan alanlarda incelemelerde bulunmuştu.

Editör: Haber Merkezi