TUĞÇE KAŞ/ İZ GAZETE- GEÇTİĞİMİZ hafta hükümet ve Memur- Sen arasında gerçekleşen 6. dönem memur toplu sözleşmesiyle memurlar yoksulluğa mahkûm edildi. Görüşmeler sonucunda memur ve emekliler maaşlarına 2022 yılının ilk altı ayında yüzde 5 oranında zam aldı. Memur-Sen zamlardan memnun olduğunu açıklarken alınan kararlara birçok sendika da tepki gösterdi. Pınar Teke ile Gün Doğdu programına konuk olan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, sürece ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

‘ÖRGÜTLENMEYE ENGEL!’

Sözleşme maddesindeki 400 liralık ikramiyenin sadece üye sayısı toplam sendikalara üye memur sayısının yüzde 1’ini geçen sendikaların üyelerine verilmesi kararını değerlendiren Doğruyol, “Bugüne kadar yapılan tüm toplu sözleşmelerde enflasyon oranında zam denildi. Memur- Sen’in aldığı tüm zamlar enflasyonun altında kaldı ve enflasyonla birlikte rakamlar düzleştirildi. Ağustos ayı içerisinde yapılan pazarlığın hiçbir mantığı yoktur. Memurlara yapılan zamların birçok örnekleri varken; sizin yüzde 12 zamma imza atarak masadan kalkmanız sendikacılık değildir. Sözleşmede seyyanen zam yok, 3600 ek gösterge ortada bile yok. Ayrıca sözleşme sonrası Memur-Sen yaptırdığı afişlerde kazanılan hakları müjdeymiş gibi yazdırdı. Gerçekten trajikomik bir durum! Memur-Sen’in söz konusu yüzde 1’lik barajı getirmesiyle birlikte, herhangi bir iş kolunda bu baraj 800-900 arasında üyeyle bulunuyorken, eğitim iş kolunda 12 bin üyeyle sağlanmış oluyor. Böyle bir düzen yok ve yapılan iş tamamen yasaya da aykırıdır. Örgütlenme hakkının önüne geçilmiş olunuyor. 6 dönemdir toplu sözleşmelerdeki başarısızlıkların alana yansımasıyla birlikte yetkili sendikalarda üye kaybı oluşacak. Bunun önüne geçmeye çalışıyorlar. Konuşmamız gereken asıl konu, maaş zamlarıyken bizler yüzde 1’lik barajı konuştuk” dedi.

BAKAN BİLGİN’E TEPKİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, üye sayısı az ve sözleşmeye muhalif sendikalar için ‘Merdiven altı sendikalar’ ifadesine eleştiri de bulunan Doğruyol, “Mevcut iktidar yönetime geldiğinde ülkeyi sivil toplum kuruluşlarıyla yöneteceğiz diyerek geldi. Bir STK iktidarın siyasi çizginize uymayabilir, önemli olan görevini hakkıyla yapmalarıdır. Sendikacılık yapmak isteyen sendikaların bir şekilde önü kesiliyor. Sayın Bakan’ın ‘merdiven altı sendikası’ tanımını kesinlikle kabul etmiyoruz. Burada binlerce memurumuz rencide edildi. 192 tane sendikayı yasa dışıymış gibi lanse etti. Kendisinin kısa zamanda bu durumu düzeltmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞILDI

Sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntılardan bahseden Doğruyol, haklar anlamında üvey evlat muamelesi gördüklerini söyledi. Salgın döneminde bile sağlıkçılara hiçbir şey verilmediğini kaydetti.

Editör: Haber Merkezi