HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, hazırladığı önergede Tarımsal üretim yapan bir fabrikaların özelleştirilmesinin sadece fabrikada çalışan emekçileri ve üretim tekniğini ilgilendiren bir konu olmadığını, ürünü üreten çiftçiden, üretim tekniğinde kullanılan makinelerin satışını yapan bayilere, nakliye ağından ürün atığının hayvancılıkta kullanımına kadar oldukça geniş bir toplumsal katman bu özelleştirme politikasından etkileneceğini belirtti.

Doğan ayrıca, özelleştirmeden sonra pazardaki dengelerin nasıl sağlanacağını ve sektörün nasıl etkileneceğini, Şeker fabrikalarının özelleştirildikten sonraki süreçlerde kapatılma ya da devre dışı bırakılma ihtimallerine yönelik alınan önlemleri, Şeker fabrikaları özelleştirildikten sonra özel sektör zarar ettiğini iddia ederek bu fabrikaları kapatabilirler mi ve buna karşı hukuki sürecin nasıl işletileceğini sordu.

HDP'Lİ DOĞAN MALİYE BAKANINA SORDU:

20 Eylül 2016’da yaptığınız açıklamada ifade ettiğiniz gibi şeker fabrikalarının özelleştirilmesi 40 kere düşünüldü mü?

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. pancardan şeker üreten ve sektörde yaklaşık pazarın yarısına sahip bir kuruluş konumunda. Özelleştirmeden sonra pazardaki dengeler nasıl sağlanacak?

Üretim büyüklüğü bakımından dünyanın ilk 15 büyük şeker şirketi arasında 14’üncü sırada yer alan Türkşeker'in özelleştirilme kararı sonrasında sektörü nasıl etkileyecek? Bu konuda ne tür çalışmalar yapılmıştır? Bu çalışmaları kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

Dünya genelinde kamış ve pancardan şeker üreten ülkeler arasında 12’nci sırada yer alan Türkiye, dünya şeker pancarı üretiminde yüzde 7’lik pay ile Rusya, Fransa, ABD ve Almanya’nın ardından 5’inci sırada bulunuyor. Özelleştirmeler sonucu Türkiye’nin sıralaması ne ölçüde değişecektir?

Şeker fabrikalarının özelleştirildikten sonraki süreçlerde kapatılma ya da devre dışı bırakılma ihtimallerine yönelik alınan önlemler nelerdir?

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonucu olarak nişasta bazlı şeker üretimimin Pazar payının artacağına dair iddialar doğru mudur? Bu konuda ne tür önlemler alınmaktadır?

Şeker fabrikaları özelleştirildikten sonra özel sektör zarar ettiğini iddia ederek bu fabrikaları kapatabilirler mi? Buna karşı hukuki süreç nasıl işletilecektir?

Şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamında olması nedeniyle yenileme, modernizasyon, otomasyon ve entegre yatırımların yapılmadığı iddiaları doğru mudur?

Özelleştirilmesi düşünülen fabrikalarda çalışan toplam personel sayısı nedir? Bu personellerin kaçı kamu personeli, kaçı taşeron işçi statüsündedir?

Şeker fabrikalarında çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmama gerekçeleri özelleştirme midir?

Editör: Haber Merkezi