HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, önergesinde, verdiği cevaplarla toplumda kutuplaşmaya neden olan 'Fetva Usulü' bölümünün kapatılıp kapatılmayacağını, bu bölümün hangi ihtiyaç dahilinde kurulduğunu sordu.

Doğan ayrıca Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde müftülere nikah yetkisi verilmesi sonrasında boşanma konusunda da bir yetki verilip verilmeyeceğini, Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda ilgili birimlerden bir talebi olup olmadığını sordu.

Bu bağlamda Doğan'ın önergesinde yer alan sorular şöyle;

Verdiği fetvalarla gündemden düşmeyen ve toplumda kutuplaşmaya neden olan Diyanet İşleri Başkanlığı fetva hattının kapatılmasıyla ilgili bir çalışmanız var mıdır?

Bugüne kadar Din İşleri Yüksek Kurulu internet sitesinde yer alan ‘Fetva Usulü’ bölümüne yönelik ilgili birimlere kaç şikayet başvurusu olmuştur? Bu başvurulardan kaçı hakkında bir işlem başlatılmıştır?

Müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesi sonrasında, boşanma konusunda da müftülere ve imamlara yetki vermeyi düşünüyor musunuz? Diyanet İşleri Başkanlığının ilgili birimlere bu yönde bir talebi olmuş mudur?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait internet sitesindeki sorulan soruya medeni yasaya göre değil şeriat kanunlarına göre uygulanmasına yönelik cevap veren bu kişi veya kişiler hakkında idari bir işlem başlatılacak mıdır?

Kuruluş amacı din konusunda toplumu aydınlatmak olan Diyanet İşleri Başkanlığının amaçları doğrultusunda görev yaptığına inanıyor musunuz?

3 Mart 1924 yılında kurulan Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluş amacı ve görevlerinde olmayan bu fetva hattı nasıl ve neye göre hasıl olmuştur? Bu birimde kaç kişi çalışmaktadır? Bu birimde çalışanlar hangi kriterlere göre belirlenmektedir?