27 Haziran tarihinde, HDP İzmir İl Örgütü, Figen Yüksekdağı'n bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi'ne gitmek için parti binası önünde toplanmış, yola çıkacakları otobüs ise polis tarafından bağlanmıştı. 

Partililer hakkında tutanak tutulmuş kendilerine Kandıra F Tipi Cezaevi'ne gitmelerinin Valilik kararı ile yasaklandığı bildirilmiştir. Otobüsün engellenmesi üzerine İzmir Şehirlerarası Terminali'nden bilet alarak Kandıra'ya gitmek isteyen partililer, ikinci kez engellenmiş, otobüse binerken polisler tarafından önce GBT kontrolüne tabi tutulmuş ardından "Normal yolcu olmadıkları" gerekçesiyle otobüsten indirilmişlerdir. Aynı şekilde Muğla'dan bilet alarak Kandıra'ya gitmek üzere yola çıkan parti üyelerimiz de otobüslerden indirilerek gidişlerine izin verilmemiştir.

Müslüm Doğan bu bağlamda yanıtlanması için İç işleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması için su soruları sordu; 

Partililerimizin, Eş Genel Başkanımız Sayın Figen Yüksekdağ’ın bulunduğu cezaevine gitmelerinin engellenmesinin hukuki gerekçesi nedir?

Partililerimiz hakkında tutanak tutulmasının esas gerekçesi nedir? Bu isimlerin şehirlerarası otobüs terminalinde otobüslerden indirilerek “normal yolcu” olmadıkları gerekçesiyle ile engellenmeleri emri kim veya kimler tarafından verilmiştir?

Söz konusu engellemeler seyahat özgürlüğü hakkının ve eşitlik ilkesinin ihlali anlamına gelmektedir. Anayasa’da garanti altına alınmış olan bu hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesinden kaynaklı olarak ilgili kişiler hakkında idari bir soruşturmayı açmayı planlıyor musunuz?

“Normal yolcu” ne demektir? Normal yolcu olabilmek için gerekli kriterler nelerdir?

Söz konusu kolluk kuvvetlerinin yolcuları otobüsten indirerek seyahat etmelerini engelleyerek ve yasaları çiğnemelerine varacak düzeyde geniş yetkileri kullanmasını sağlayan bir yönetmelik mevcut mudur

Editör: Haber Merkezi