ASYA YAŞARİKİZ  / İZ GAZETE - Meclis'te söz alan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığına tepki gösterdi. 

Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın statüsünün tartışmaya açık olduğunu söyleyerek, siyasetçilerin, cuntacıların dini kullanmaktan vazgeçmediklerini ve bu yüzden de Diyanet İşleri Başkanlığına ihtiyaç duyduklarını belirtti.

ALBAYDAN DİYANET İŞLERİ BAŞKANI

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tarihini ele alan Müslüm Doğan, 12 Mart darbesi sonrası halkın dini inançlarını merkezden kontrol etmek için bir albayı Diyanet İşleri Başkanı olarak atadığına dikkat çekti.

BÜTÇESİ 7 BAKANLIKTAN DAHA FAZLA

28 Şubat süreciyle de Diyanet İşleri'nin tam anlamıyla siyasetin merkezine oturduğunu ifade eden Doğan, merkezi vaazların da bu dönemde başladığını söyledi.
2018 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 7 milyar 774 milyonluk bütçesine tepki gösteren Doğan bu kurumun bütçesinin yedi bakanlıktan daha fazla olduğuna dikkat çekerek  "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın vakıfları, inşaat şirketleri vardır. Bu şirketler Meclis tarafından araştırılmalıdır. Bu Meclis aynı zamanda, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve vakfının ulaştığı ekonomik düzeyi, kendi inancı dışında hiçbir sözü olmayan insanlara karşı asimilasyon uygulamasını,  Meclis araştırmalıdır. Çünkü laik hukuk devletinde ileri Batılı ülkelerdeki olduğu gibi laiklik esas alınacaksa devletin dini olmaz" şeklinde konuştu. 

EMEVİ DÖNEMİNİN YEZİD'İ GİBİ...

Devletin sadece dini öğretilerin özgürleşmesini sağlaması gerektiğini ama Diyanet'in tam anlamıyla bir asimilasyon kurumuna dönüştüğünü söyleyen Müslüm Doğan, Diyanet'in 240 bin öğrenciye burs verdiğini ancak alevi çocuklarının bu burstan yararlanamadığına dikkat çekti. 
Müslüm Doğan konuyla ilgili şunları söyledi; "İnançları, öğretileri özgün halinde yaşayan insanlara saygımız var. Bugün kutsal bir gün. Ama bir devletin kurumunu asimilasyon kurumuna dönüştürürseniz elbette ki biz buna karşı çıkacağız. Fetva veriyorsunuz. Emevi döneminin Yezid'i gibi o dönemin Batinilerine nasıl davranıyorsanız bugün de o şekilde davranmaya hakkınız yok. Çünkü bu devlet, hukuk devletiyle özdeşleşmiştir. Cumhuriyet'in önemli kazanımları vardır. Cumhuriyet'in özgürlükçü laiklik anlamında en önemli sigortası Alevilerdir. Ama Alevilerin de artık, öyle bir noktaya geldi ki, sigortası atmış durumda."

DİYANET KURUMU GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR

Diyanet Vakfı'nın Bornova'da bulunan ilköğretim ve lisesinde bir alevi çocuğun okuyamadığına tepki gösteren Müslüm Doğan, "diğer inançtan insanlar, orda okuyamıyor. Laik, demokratik Cumhuriyetin eğitim kurumlarından herkesin yararlanması gerekiyor. Bu kurum gözden geçirilmelidir." dedi.

Editör: Haber Merkezi