YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Genel-İş Sendikası İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Şükret Sevgener, Bergama Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürü Şerif Topal hakkında Bergama Cumhuriyet Başsavcılığı’na, ‘işçilere baskı ve tehdit yöntemiyle Genel-İş sendikasından istifa edip, aynı iş kolundaki Hizmet-İş Sendikası’na üye olmaya zorlandığı’ gerekçesiyle suç duyurunda bulunmuştu.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise konuyla alakalı hızlı bir refleks göstererek, tüm şube başkanları ile birlikte Bergama’ya gitti. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Sarı, Bergama Karakolu’nda suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, işçiler üzerinde baskıların devam etmesi halinde, DİSK’e ait tüm şubelerin yönetimi ve temsilcileri ile Bergama’da halka bildiri dağıtarak, belediyenin gerçek yüzünü ortaya koyacaklarını söyledi.

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ’

Yarın belediyenin önünde pankart açıp, çadır kurulacaklarını ifade eden Memiş Sarı, “Bergama halkı sorunlarına, parklarına, yollarına çözüm beklerken, Bergama Belediyesi ilk icraat olarak daha bir kazma vurmadan, bir ağaç dikmeden belediyenin işletmiş olduğu restaurantlara içki yasağı getirdi. İkinci icraatı da, Anayasa’nın 51. Maddesi ve TCK’nın 118. Maddesine aykırı davranarak, baskı ve zorla DİSK üyesi işçilerin sendika değiştirmesi konusunda talimat vermek oldu. Hak-İş Konfederasyonu’nun yetkisi olmamasına rağmen belediyenin 4.katında oda tahsis edilmiş ve işçileri tek tek ikna odasına çağırarak istifaya zorlamıştır. Ama TCK’nın 118. Maddesi ‘Tehdit kullanarak ve hukuka aykırı bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası hükmolunur’ diyor. Doğal olarak biz de yetkili olduğumuz sendikamızla, Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’nın yetkililerine oda tahsisi yapılmasına ve bu baskıcı uygulamaları reddediyoruz. Şuanda da Bergama Karakolu’nda da, CHP’li meclis üyelerinin de tutmuş olduğu tutanaklarla haksız ve hukuksuz yere, yetkili olmayan sendikaya oda tahsisinin bir suç olduğunu belirterek, suç duyurusunda bulunuyoruz.” açıklamasında bulundu.

‘BELEDİYENİN GERÇEK YÜZÜNÜ ORTAYA KOYARIZ’

Memiş Sarı, Cumhur İttifakı’nın olduğu belediyelerde işçi kıyımı ve zorla sendika üyeliği değiştirme konusunda baskılar olduğu, AKP’nin son yerel seçimlerden sonra ders çıkarmadığı, AKP’nin kurmuş olduğu baskı ve korku imparatorluğunun tarihin çöplüğüne atıldığı konusunda AKP İl Başkanı’na daha önce bir çağrı yapıldığını belirtti. Sarı, AKP İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’ye bir çağrı daha yaptığını söyleyerek şu açıklamada bulundu: “İşçilerin emeği ve alın teri tüm siyasi literatürün üzerindedir. İşçilerin işi ve aşıyla oynamayın. Hukuka, demokrasiye ve özgürlüklere inanıyorsanız, tüm örgütlü belediyelerde herkes kendi sendikasında, kendi iş kolunda işçilerin tercihi ile kalsın. Eğer bu baskı uygulamaları devam ederse, Bergama Belediye Başkanı’nın hiçbir icraat yapmadan, Bergama halkının beklediği sorunlara çözüm getirmeden, kıytırık işlerle uğraştığını belirterek, DİSK’e ait tüm şubelerin yönetimi ve temsilcileri ile Bergama’da halka bildiri dağıtacak, belediyenin gerçek yüzünü ortaya koyacağız.”

Editör: Haber Merkezi