Dikili Atatürk Meydanı'nda toplanan ÖDP İzmir İl Başkanı İsmail Hakkı Ortaköy, ÖDP Dikili İlçe Başkanı İbrahim Arslan ve ÖDP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Göç ve Mülteciler Komisyon Sözcüsü Onur Kılıç'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişilik grup, "Mültecilerin geri dönüş anlaşması iptal edilsin, Mültecilere ve insanlığa sahip çıkalım" yazılı pankart açtı.

Basın açıklamasını okuyan ÖDP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Göç ve Mülteciler Komisyon Sözcüsü Onur Kılıç, "AB ile imzalanan 'Geri Dönüş Anlaşması'nın' uygulamaya konulmasının ardından, Yunanistan'da bekletilen Suriye'li göçmenler zorla ülkemize gönderilmeye başlandı. Geri Dönüş Anlaşması, mültecilerin yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak için değil, Avrupa ülkelerinin sınırlarını mültecilere kapatmak için yürürlüğe konulmuştur. AKP, AB ile yürüttüğü pazarlık sonucunda 3 milyon euro karşılığında mültecilerin geri gönderilmesini kabul etti. Bu anlaşma ile Türkiye, mülteciler için bir cezaevine dönüştürülerek, Avrupa sınırına duvar örülmektedir" dedi.

ÖDP tarafından yedi madde halinde sıralanan çözüm önerilerinin de okunduğu basın açıklamasında "İnsana, insanlığa dair tüm değerler bir ayak altına alınıyor. Bu utanca seyirci kalmayalım, ortak olmayalım. Mültecilere, insanlığa sahip çıkalım" denildi.

Basın açıklamasının ardından Suriyeli sığınmacılara yönelik, 'Yerinden yurdundan edilmiş, evini-ocağını bırakmış kardeşlerimiz hoşgeldiniz. Biz buradayız, yanınızdayız' mesajı verildi. Ayrıca basın açıklaması sırasında, 'Suriye halkı yalnız değildir', 'Savaşa hayır, barış hemen şimdi', 'AKP savaş, halklar barış istiyor', 'Utanç anlaşması iptal edilsin' sloganları atıldı. Daha sonra kalabalık sessizce dağıldı.

Editör: Haber Merkezi