İzmir’in Dikili İlçesi’nde Belediye Başkanı Mustafa Tosun dün belediye meclisini olağanüstü topladı. Tosun’un makam odasında toplanan meclisin gündem maddesi ise yurt içi bankalardan kredi kullanılması için İller Bankası’ndan teminat mektubunun alınması oldu. CHP’li meclis üyeleri Adil Kırgöz ve Gazi Akıncı meclis toplantısına katılmak yerine Ankara’ya giderek belediye başkan aday adaylıkları için kulis yapmayı tercih etti. Diğer CHP’li üyeler Nazire Kösten ile Hüsniye Yıldırım'ın belediyenin yeni borçlanmaya girmesine karşı oldukları için meclise gelmedikleri öğrenildi. Öte yandan MHP’li Hasan Aksoy ile bağımsız üye Seyfettin Şen de toplantıya gelmedi.

YENİ KREDİ BAŞVURUSU KABUL EDİLDİ

Dikili Belediye Meclisi 9 üye ile olağanüstü toplandı. Kredi alınabilmesi için İller Bankası’ndan teminat mektubu istenmesini içeren madde 6 CHP’li meclis üyesinin kabul oylarıyla geçti. AK Parti Grubu’nun üç üyesi ret oyu verdi. Böylece belediyenin 5.5 milyon TL kredi alabilmesinin önü açılmış oldu.

YENİ BAŞKANA 90 MİLYON TL BORÇ BIRAKACAK

Mustafa Tosun’un göreve başladığı 2014 yılında Dikili Belediyesi’nin 15 milyon TL borcu bulunuyordu. Bu miktar 2019 yılında yaklaşık 85 milyon TL’ye ulaştı. Yeni kredi ile borç miktarı 90 milyon TL’yi bulacak.Tosun, belediye gelirlerine ek olarak girdiği bu denli yüksek borç karşılığında hangi yatırım ve hizmetleri yaptığı sorusunu yanıtsız bırakıyor.

YENİ KREDİ İLE NE YAPILACAK

43 bin nüfuslu Dikili ilçesinin belediyesinde 2014 yılında 295 personel çalışıyordu. Tosun’un başkan olması ile personel sayısı 535’e ulaştı. Borç batağındaki belediye personel maaşlarını ödeyemez duruma geldi. Tosun’un yeni kredi ile personelin 3 aydır ödenmeyen maaşlarını ödemesi isteniyor. Ancak talepleri karşılıksız bırakan Tosun, 5.5. milyon TL’lik krediyi ne yapacağını açıklamıyor.

BU PARALAR NEREYE GİTTİ

Borç sarmalının yanısıra Tosun belediyeye ait gayrimenkulleri sıklıkla satışa çıkardı. Tepkilere rağmen kamu arazilerini satan Tosun, buna gerekçe olarak personel maaşlarını ödeyeceğini ifade etti. Ancak sözünde durmadı ve personel maaşları sağlıklı şekilde ödenmedi. Tosun bugüne kadar 35 belediye arsasını sattı ve 10.5 milyon TL gelir elde etti.

KAMUOYU YAŞANANLARA TEPKİLİ

Bu arada, Dikili Belediye Başkan Aday Adayı olan iki CHP’li üye Adil Kırgöz ve Gazi Akıncı’nın, ilçenin geleceğini ilgilendiren bu önemli günde toplantıya gelmeyip Ankara’da bulunması partide ve ilçe kamuoyunda tepki çekti. Kırgöz ve Akıncı’ya “Görev yerlerinde olmaları gerekirken, Dikili’nin önemli meselelerine duyarsız kalarak kişisel ikbal peşinde koştukları” eleştirileri yapıldı. Aynı gün konuyla ilgili CHP grubunu toplaması gereken partinin Dikili İlçe Başkanı Hasan Altıparmak’ın Ankara’da ne işi olduğu ise öğrenilemedi.

KRİZ CHP’NİN YETKİLİ KURULLARINDA

Kritik meclis toplantısıyla oluşan yeni kriz ve yaşananların CHP Parti Örgütü’nden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’e taşınacağı öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi