Gizem TABAN/İZ GAZETE- Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, kentteki basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Balçova’da bir otelde gerçekleşen toplantıda Ösen, yerel ve genel siyasete dair değerlendirmelerde bulundu.

‘YÜKSEK ENFLASYON DEVRİ’

Basın özgürlüğünün önemini vurgulayarak konuşmasına başlayan DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, ekonomideki kötü tablonun da altını çizdi. Ösen, şunları söyledi: “Ülkemiz basın özgürlüğü anlamında kötü bir sınav veriyor. En fazla hapiste gazeteci bulunduran ülkelerden biriyiz. Bizim için utanç verici ve çok üzücü. Objektif basının kalmadığını gözlemliyoruz. Siyaset, sosyal hayat toplu, ne kadar kutuplaştıysa basın da kutuplaştı. Ülkemizde başarı sadece ekonomi olarak ölçülüyor ama ona da baktığımızda bir başarı hikayesi görmüyoruz. Enflasyonun daha da yükseleceğini öngörüyoruz. Yılbaşında gelen zamlar, faizin azaltılması, bizi tekrar yüksek enflasyon devrine getiriyor. Bu noktada olmamızın asıl nedeni Türkiye’nin bağımsız ve liyakatli kadrolar tarafından yönetilmemesidir.  Türkiye ekonomi olarak sadece kendi için değil kıta olarak bit tehdit oluşturuyor. Her alana gelen zamlarla birlikte asgari ücret erimeye başladı bile… Maliyetler artarken ciroların da artması gerekiyor ancak ciroların artmaması nedeniyle bunun işçi çıkarmaya, işsizliğin artışına dönüşeceğini öngörüyoruz.”

‘POLEMİĞE GİREN DEĞİL SAHADA OLANIZ’

Şu ana kadar 24 ilçede teşkilatlandıklarını, kısa zamanda 30 ilçede teşkilatlanarak İzmir’in tüm ilçelerinde var olmayı hedeflediklerini belirten Ösen, “Bizim varlığımızı bilmeyen yüzde 15 var. Bunun için elimizdeki en büyük araç teşkilatlarımız… Polemiklere giren ofisinde oturan değil sahada olan bir teşkilatız. Bütün mağdurların haksızlığa uğrayanların yanında olmaya çalışıyoruz. DEVA Partililer olarak bizler ülkemizi değiştirmek istediğimiz gibi siyasetin amaç ve yapılış biçimini de dönüştürmek istiyoruz. Biz, siyaseti çözüm üretemeyen, kısır döngülerin, rantın ve adam kayırmacılıkların içinden çekip çıkarıp, onu, asli vazifesi olan, “insana hizmet” için yeniden kurgulamak istiyoruz. Çünkü biz siyaset kurumuna hala inanıyor, son yıllarda ciddi zedeler alsa da siyasette konuşmanın, ortak aklın ve radikalliklerden arınmanın ülkemize huzur getireceğine inanıyoruz. DEVA olmak için yola çıktık, DEVA olduk, DEVA olmaya devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

‘İTTİFAK KONUSUNDA DURUŞUMUZ NET’

İttifak konusunda yaklaşımlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Ösen, “İttifak konusunda bizim duruşumuz ilk günden beri net, hangi ittifakta olmayacağımız net. Bizim tarafımız parlamenter sistem. Bu konuda yapılan her şeye katkı sağlıyoruz. Bizim buradaki amacımız bunun mutabakat sağlanması. Ve şu anda mutabakat da sağlandı. İttifak konusu, seçim ittifakı olarak gündeme gelecek bir konu… Ancak 6 parti, Türkiye’nin geleceğinin nasıl olması gerektiği konusunda hemfikir. Parlamenter sistem, demokrasi ve adalet. İttifak, seçim tarihi netleştikçe ortaya çıkacak bir şey. Cumhur İttifakı’nda olmamız zaten söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR GÖRMEZDEN GELİNİYOR’

‘Saha çalışmalarınızda, vatandaşlardan merkezi iktidar ve yerel yönetimler konusunda en çok duyduğunu şikayet nedir?’ sorusuna yanıt veren Ösen, “Bizim ilk yönetime geldiğimizde yaptığımız anket var. Bu ankete göre; yerel yönetimlerde en fazla ön plana çıkan kadrolaşma ve hantallık. Sahada hala bunları duyuyoruz. Halkın siyasetçilerle ilgili şöyle bir serzenişi var; ‘sadece seçim zamanı geliyorlar’ diyorlar. Siyaset kanadında İzmir halkını görmezden gelme gibi bir durumu var.İktidar kanadında bize zaten oy vermiyorlar diyerek bir ‘cezalandırma’ politikası olduğunu görüyorum. Yerelde iktidar olan CHP’nin de ‘Ne yaparsak yapalım bize oy veriyorlar’ gibi bir rahatlıkta olduğunu görüyorum” ifadelerini kullandı.

‘EKSİKLER OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM’

Görevde üçüncü yıla yaklaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile ilgili değerlendirmelerini açıklayan Ösen, “Tunç Bey’in ilk söylediği ‘Akdeniz’ vizyonunun İzmir için doğru bir vizyon olduğunu düşünüyorum. İzmir’in batıya dönük, hak ettiği bir yer, bir çekim merkezi olması gerektiğini düşünüyorum. Ama bu hedefe giden çalışmalar gerekiyor. Şu an eksikler olduğunu düşünüyorum. Hedefe kitlenerek daha stratejik ve farklı çalışmalar yapılabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

HEDEF YEREL VE GENEL İKTİDAR’

“Hedefimiz genelde ve yerelde iktidar olmak” diyerek açıklamalarını sürdüren Ösen, “İktidar olmak için kurulmuş bir partiyiz. İlk seçimde olma bile orta vadede kesinlikle iktidar olmayı hedefliyoruz. Bizim her yerde karşılığımız var. Bunu her partide görmezsiniz. Ödemiş’te, Kınık’ta gördüğümüz ilgiyi Narlıdere’de de görüyoruz. Bu ilgi artacak ama çok çalışmamız lazım” dedi.

İŞ DÜNYASINA ‘SİYASET’ ÇAĞRISI

Ekonomide yaşanan sorunlar ve kur artışları sonrasında İzmir iş dünyasının açıklamalarını ve DEVA Partisine iş dünyasından katılım bekliyor musunuz sorusuna yanıt veren Kaya, “Kur operasyonu sonrasında İzmir’deki hemen hemen tüm dernekler, odalar, ekonomini bilinen normlara dönülmesini istendi. Ekonomi bir bilimdir kafanıza göre değiştiremezsiniz. Derneklere kayyum atanma yetkisi bile olmasına rağmen tüm dernek ve odaların sesi çıktı. Bunun kıymeti olduğunu düşünüyorum. Korku iklimi azaldıkça daha çok ses çıkacaktır. İş dünyasının genel başkanımıza bakış açısı pozitif. Başarılı bir karnesi var ve iş dünyası tarafından yakın takip ediliyor. Biz de iş dünyasından insanların siyasete atılmasını teşvik ediyoruz. Çünkü bizler hep eleştiriyoruz ama elimizi taşın altına koymamız gerekiyor” diye konuştu.

‘PROJELERİMİZLE SAHAYA ÇIKACAĞIZ’

İzmir’i yönetecek Büyükşehir Belediye Başkanı’nın vizyoner olmak zorunda olduğunu vurgulayan Ösen, “İzmir hayal ettiğimiz kadar planlı değil. Bunları sağlayabilecek bir ekibiniz olması lazım. Bu ekip olmadan bir şey olmaz. Çok ciddi bir kadro ile çalışan, vizyonu olan ve dünyaya açılmış bir insan olması gerekiyor. Şu anda böyle bir adayımız yok ama buluruz, sıkıntı yok. Yerel yönetimlerle uğraşan çok ciddi bir ekibimiz var. Bütün Türkiye’de de böyle bir grup kuruldu. Dışarıdan destekleyen akademisyenlerimiz de var. Seçim zamanı geldiğinde projelerimizle birlikte sahaya çıkacağız. Biz sadece lafla değil, icraatla karşınızda olacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi