Aralık ayı enflasyon oranı ile milyonlarca işçi, memur ve çiftçi emeklisinin maaşlarına gelen zam oranı da belli oldu. Memur emeklilerinin Ocak maaşlarına, yüzde 3'ü toplu sözleşme gereği, yüzde 4,36'sı enflasyon farkı olmak üzere yüzde 7,36'lık zam yansıtılacak. SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında da yüzde 4'lük zamma ek olarak yüzde 4,36'lik enflasyon farkıyla birlikte yüzde 8,36 artış gerçekleşecek.

En düşük emekli aylıkları da işçilerde 1335 liradan 1447 liraya, esnaflarda 1627 liradan 1763 liraya, çiftçilerde 1534 liradan 1662 liraya, memurlarda 2 bin 814 liradan 3 bin 21 liraya çıkacak.

 

“Sandıkta sonuçlarını net olarak görecekler”

 

Emeklilere yapılan zamların daha ellerine geçmeden yüksek enflasyonun yanı sıra mal, hizmet ve vergilerdeki artışlar karşısında eridiğini belirten Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, “Emekliler aktif yaşlarında çalışıp üreterek ülkemizin gelişip kalkınmasına katkı koyan değerlerimizdir. Ancak, emekli maaşları, 2 bin 825 lira 90 kuruş olan asgari ücretin, 2 bin 590 liralık açlık sınırının yarısından bile az. 30 yıl çalışıp vergi ve prim ödeyen bu insanlar emekli olduklarında ellerine geçen parayla maalesef 30 gün geçinemiyorlar. Vergi ve harçlara yüzde 9.11, köprü ve otoyollara yüzde 26 zam yapılan ortamda emekli aylıklarının durumu, hükümetin ülkemizin içinde bulunduğu fakirleşme ve yoksullaşma krizini görmezden geldiğinin ispatıdır. Emeklilerimize bu tabloyu reva görenler, sandık geldiğinde sonuçlarını net olarak göreceklerdir” dedi.

 

“Emeklilere insanca yaşam ücreti”

 

Seda Kaya Ösen, memur, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin aldığı maaş farklarının yüzde 4.4’lük kısmının zaten 2020 yılının ikinci yarısındaki enflasyon farkından oluştuğunu belirtirken, “Koronavirüs salgını ile birlikte ülkemizde de zorunlu harcama kalıpları değişti. Yapılan zamların da etkisiyle gıda, elektrik, su, doğalgaz faturaları ve temizlik malzemelerinin payı arttı. Bunun yanında, maske, siperlik ve takviye vitaminler ek yük getirdi. Zaten sabit ve kıt gelirle ay sonunu getirme mücadelesi veren emeklilerimiz bundan olumsuz etkilendi. Salgın nedeniyle ortaya çıkan ek masraflar ve çarşı-pazardaki yüksek enflasyon, emeklilerimizin gelirlerini ciddi oranda eritti. Geçim koşulları giderek zorlaşan emeklilerin maaşları, gerçekten emeklerinin karşılığını alarak insanca bir yaşam sürmesi için yeterli olacak seviyeye çekilmelidir” diye konuştu.

 

Deva bizde

 

Demokrasi ve Atılım Partisi’nin (DEVA) başta çalışılan dönemlerdeki sosyal güvenlik mevzuat hükümleri esas alınarak hesaplanan emekli aylıkları arasında oluşan eşitsizlikler olmak üzere sosyal güvenlik sistemini adalet, eşitlik ve finansal sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yeniden gözden geçireceğini bildiren Seda Kaya Ösen, şunları söyledi: “Sosyal güvenlik hakları açısından yaşanan adaletsiz ve farklı uygulamalar giderilip emekli aylıkları satın alma gücünü koruyacak şekilde arttıracağız. Çok sayıda ve karmaşık olan sosyal güvenlik primi ve vergi teşviklerini sadeleştirerek uygulanmasını kolaylaştıracak, işletmelerin büyümelerine ve istihdam artışına katkı sağlamasını esas alacağız. Sigortalının çalıştığı süre arttıkça aylık bağlama oranın da arttığı yeni bir sisteme geçeceğiz. Böylece daha uzun süre çalışanın daha fazla emekli aylığı almasını sağlayarak daha uzun süre çalışmayı teşvik edeceğiz. Eğitim, bilinçlendirme, yerinde ve etkili denetim, sivil toplum örgütleriyle iş birliği, yasal teşvikler, teknolojik imkanlar ve veri entegrasyonları yoluyla kayıt dışı istihdamla mücadele edeceğiz. Kayıt dışı ile mücadele sonucunda hem işletmeler için haksız rekabet koşulları ortadan kalkacak hem de yük daha çok çalışana dağıtılacağı için emekliler için hak iyileştirmeleri sağlanacaktır.”

 

Editör: Haber Merkezi