Cengiz Aldemir/ANKARA- AKP iktidarlarıyla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi İç tüzüğünde yapılan değişiklikler muhalefet milletvekillerinin söz hakkını kısıtladığını belirten İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, “Türk milletinin bize yüklediği görev; vatandaşın sesi olmamız, milletimizin ve devletimizin lehine kanunlar çıkarmamızdır. AK PARTİ Parlamentoyu hızlı çalıştırmak adına torba kanun tekniğini bir istisna olmaktan çıkarıp genel görüşme usulü olarak kullanmaktadır. Kanunları normal usullerle görüşsek daha çok müzakere etme şansımız olacak fakat iktidar kanadı bu yöntemi maalesef ve maatteessüf unutmuştur” dedi.

Toplumun birlik ve beraberliği için her türlü desteği verdiklerini belirten Dervişoğlu, iktidarın bu konuda tam tersi bir davranış gösterdiğini sosyal medya mesajlarını örnek vererek eleştirdi. Dervişoğlu, “Özellikle, iktidar partisi içerisinde söz söyleme makamında bulunan kişilerin sosyal medya zeminini kullanmak suretiyle verdiğimiz önergelerin nitelikleri üzerinden bir tartışma yaratmaya çalışmaları bizim tarafımızdan kabul edilebilir şeyler değildir” dedi.

TORBA TEPKİSİ

İktidarın infaz yasasından sonra, arka arkaya getirdiği torba yasa düzenlemelerine tepki gösteren Dervişoğlu, görüşmelerdeki tutum ve davranışlarını eleştirerek, yeni yöntem önerisinde bulundu. Dervişoğlu, “ Birbiriyle alakası olmayan birçok kanunun bir torbaya koyarak, Danışma Kurulu kararı alıp haydi bunu Genel Kurulda görüşelim arzusu taşımaktadırlar. Kanun teklifleri üzerinde Türk milleti adına söz söylemek, katkı vermek, yanlışları vurgulamak için zorunlu olarak biz de her maddede önerge veriyoruz. Bunun sebebi normal kanun görüşme usulünü terk etmiş olmamızdır. Torba kanun tekliflerini arka arkaya Genel Kurula getirip bir de yüce Meclisimizin itibarını zedeleyici sözler sarf edilmiş olmasını da doğrusunu isterseniz, yadırgamakla kalmıyor, aynı zamanda da ayıplıyoruz, çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisinin itibarından milletvekilleri olarak hep birlikte mesulüz. AK PARTİ Grubunu, kanun tekliflerini Türk milletinin gözetiminde yeterince tartışabileceğimiz, müzakere edeceğimiz yöntemlerle görüşmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

TORBAYI BIRAK KOD’A BAK

Salgın sürecinde meclis çalışanları ve milletvekillerinin sağlığı göz önünde alınarak, yasa tekliflerinin direk genel kurulda görüşülmesini öneren Dervişoğlu şöyle konuştu: “ "Komisyondan çıkıp kırk sekiz saat beklemesin, direkt Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine taşıyalım." dediğimiz Kanun teklifiyle ilgili birazdan görüşmeler başlayacak, madde sıralarını bile bilmiyoruz, sıra sayılar birazdan gelecek. Bunu speküle etmiyoruz, "Niye böyledir?" demiyoruz, yeter ki doğru çalışalım diye. Bu kanun teklifi maddeleri üzerinde söz hakkımızı kullanmak için önergeler veriyoruz, başka da şansımız yok. Bu söz hakkının kullanılması noktasında kanunun ya "ve"sine ya "veya"sına dair birtakım önergeler veriyoruz, milletimizin bize verdiği yetkiye bağlı olarak kürsüyü doğru bir biçimde kullanmak için ama bir mevkidaşım bir "tweet" atıyor "Muhalefet partilerinin ciddiyetsizliğine bakın." diye. Eğer ciddiyet istiyorsanız bu torba kanun tekliflerini bırakın, kod kanun getirin de Türkiye Büyük Millet Meclisi müzakere görsün.”

Editör: Haber Merkezi