CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - AKP iktidarının, Müslüman Kardeşler eksenli, İhvancı dış politikadaki ısrarı sonucunda, Arap Baharı'nın kaybeden ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Dervişoğlu, Rusya, ABD ve İran'ın ise bölgedeki etki alanlarını hiç olmadıkları kadar artırdıklarını belirtti. Dervişoğlu, Bugün gelinen noktada Türkiye'de 5 milyon 300 bin Suriyelinin bulunduğunu, 4 milyon Suriyeli sığınmacının da sınıra dayanmış olduğunu dile getirdi.

Meclis genel kurulunda konuşan İYİ Parti Gurup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Türk halkının tek bir Suriyeli sığınmacı kabul edebilecek takatinin kalmadığını söyledi. Dervişoğlu," Ak parti politikalarının bizi Suriye'de getirdiği noktayı size Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın; "Şu anda Suriye topraklarının neredeyse üçte 1'lik bölümü PKK terör örgütünün ve onu destekleyen Amerika'nın işgali altındadır." İşte bu, bizzat ülkenin Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilmiş Suriye politikasının bir cümlelik özetidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dediği gibi, Suriye iç savaşı başladığından bu yana, dokuz yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi dış politikasının sonucunda PKK-YPG Suriye'nin üçte 1'ini ele geçirmiştir" dedi.

HATALARINIZDAN DERS ÇIKARIN

İktidarın dış politikası sonucunda, Türkiye’nin en fazla sığınmacı barındıran ülke konumuna geldiğini ifade eden Dervişoğlu, son dokuz yıllık süreç de Türkiye'nin 60 milyar dolarlık bir maddi yükün altına girdiğini hatırlattı. Dervişoğlu,” Türk milleti olarak, ekonomik krizin derinleştiği, kendi vatandaşlarımızın yoksulluktan intihar etme aşamasına geldiği bir ülkede 5 milyon içeride, 4 milyon dışarıda olmak üzere 9 milyon Suriyeli sığınmacıya kaynak aktarmaya tahammülümüz yoktur. Sayın Erdoğan Şam'a gidemedi ama 5 milyon Suriyeli bugün Türkiye'dedir. Hatalarınızdan ders çıkarmanız, Türkiye'nin güvenliğini, huzurunu, refahını sağlamak için devlet aklını kullanmaya başlamanız olcaktır ” tavsiyesinde bulundu.

DEVLET İNTİKAM HIRSIYLA YÖNETİLMEZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın,"Suriye'deki rejim yapısı, halkıyla kavgalı birtakım devletlerin desteğiyle suni olarak hayata tutunan siyasi bir mevtadır." sözlerini hatırlatan Dervişoğlu, ülkenin bir çok bedel ödemek zorunda kaldığını ifade etti. Devletin intikam hırsıyla yönetilemeyeceği uyarısında bulunan Dervişoğlu, “ Merkezî rejimle siyasi diyalog yerine çatışmayı tercih etmek Suriye'nin üçte 1'ini ele geçiren PKK'ya hizmet etmek anlamına gelir ki bu, fevkalade yanlıştır. Ülkenin büyük bir kısmında kontrolü ele geçirmiş ve Birleşmiş Milletler nezdinde tanınan Esad rejimiyle Türkiye'yi savaşa sürüklemenin başımıza açacağı gaileleri artık görün ve Türkiye'yi "stratejik derinlik" diyerek götürdüğünüz bu çukurda boğmaktan vazgeçin. Devlet, kişisel hırs ve intikam hissiyle değil, sağduyu ve akılla yönetilir. Türkiye'nin daha büyük bedeller ödememesinin tek yolu budur” diye konuştu.

ESAD’LA DİYALOG ÇAĞRISI

Türkiye’nin birincil hedefinin Suriye'deki PKK varlığını sona erdirmek olduğunu kaydeden İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, bunun yolunun ise Suriye lideri Esad ve ilgili tüm aktörlerle diyalog kurmadan geçtiğini söyledi. Dervişoğlu uyarılarına şöyle devam etti: “Şunu unutmayınız ki Esad rejimi ile Türkiye arasında çıkacak bir çatışma, ABD destekli PKK'nın ellerini ovuşturarak bekleyeceği bir savaşın tetikçisi olacaktır. Aradan geçen bunca yılın ardından Esad hâlâ yerinde. Sizleri uyarıyoruz: Bu hedef gerçekçi bir hedef değildir ve bu gerçekçi olmayan hedefin peşinden sürüklenmemiz hâlinde Türkiye çok daha büyük bedeller ödeyecektir” uyarısında bulundu.
 

Editör: Haber Merkezi