Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda iktidara uyarılarda bulundu.

RUSYA İLE DOĞALGAZ DENGELERİ DEĞİŞEBİLİR

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş konusuna da değinen Dervişoğlu, Putin'in Donbas bölgesine girmesi için orduya talimat vermesi sonrası bölgede savaş beklentisi arttığını, muhtemel bir Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye'yi doğrudan etkileyen birtakım olayların yaşanacağı ve bazı tehlike ve tehditler de oluşacağı uyarısında bulunarak, "Olası bir savaş tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal gaz dengelerini değiştirecektir; gaz fiyatları artabilir, Rusya kademeli olarak doğal gazı kesebilir.

TURİZM SEKTEYE UĞRAYABİLİR

Yine, bu konjonktürel durumdan kaynaklı olarak döviz yükselecektir. Dövizin yükselmesiyle birlikte iç piyasada hammadde sıkıntısı yaşanabilir, vatandaşlarımız yeni bir zam dalgasıyla da karşı karşıya kalabilir. Turizm sekteye uğrayabilir; geçtiğimiz sene Rusya ve Ukrayna'dan ülkemize gelen 7 milyon turist sayısında ciddi bir azalma olması da söz konusu olabilir.

AKARYAKIT VE BUĞDAY KONUSU İNCELENMELİ

Biliyorsunuz, Rusya'dan buğday ithal ediyoruz, bu süreç sekteye uğrayabilir. Buğday fiyatları artabilir, buğday üreticisi ve çiftçimiz zarara uğrayabilir. Bunlara karşı tedbirler geliştirmek, stratejik planlar yapmak mecburiyetindeyiz. Petrol fiyatlarındaki artış ülkemize akaryakıt zammı olarak yansır. Tüm bu riskler ciddi bir biçimde

değerlendirilmelidir. Hükûmet, muhtemel bir savaşta vatandaşımızı daha da zora sokabilecek durumları önceden tespit ederek o alanlarda politika geliştirmek sorumluluğunda olduğunu unutmamalıdır" diye konuştu.

AKP'NİN EYT TEKLİFİ YETERSİZ

Hükûmetin 2022 yılı içinde meclise getirmeyi düşündüğü ve yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili başlattığı çalışmaya da değinen Dervişoğlu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) meselesinin toplumsal bir sorun ve kanayan bir yara olduğunu devletin, vatandaşına karşı adil olması, mağdur etmemesi ve haklarını elinden almaması gerektiğini söyledi. Düzenlemeyle, yaş sınırı ve sigortalılık sürelerine bakılacağını, 50 yaşın altında olmama ve 1999 öncesi BAĞ-KUR ya da SSK sicil kaydı bulunma şartı aranacağı, kanun çıktığında prim ve gün sayısını dolduranlara da emeklilik hakkı gelebileceği gibi bir çalışma olduğu bilgisini aktaran Dervişoğlu, "Bize göre bu çalışma yetersizdir. Yirmi beş yıl beş bin dört yüz elli günü dolduran, emeklilik hakkını kazanmalıdır. Kazanılmış haklar herhangi bir yaş sınırına takılmadan da eksiksiz olarak hak sahiplerine verilmelidir diyoruz. Bu temenniyi ifade ediyorum ve Hükûmeti de bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi