CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, geçtiğimiz hafta sonu Gaziantep'te bir hastanede meydana gelen patlama sonucu 12 vatandaşın hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntülerini dile getirdi.

Coronavirüs sebebiyle her geçen gün yüzlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Dervişoğlu, hükûmeti tedbirleri artırmaya, vatandaşları da bu tedbirlere uymaya ve duyarlı davranmaya davet etti. Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının çabasından dolayı kutlayan Dervişoğlu, “ Başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımıza, hastalıkla mücadeledeki üstün gayretleri için teşekkürlerimizi sunuyor, coronavirüsten dolayı hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, tedavi gören hastalarımıza da acil şifalar diliyoruz” dedi.

ÇALIŞAN NÜFUSUN YÜZDE 40’I ASGARİ ÜCRETLİ

Türkiye'de çalışan nüfusun yüzde 40'ının asgari ücretle ya da asgari ücret seviyesinde geçindiğini kaydeden Dervişoğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 3'üncü kez toplanacağını ve toplantının önemine vurgu yaptı. Mevcut durumda brüt asgari ücretin 2.943 lira; gelir vergisi, SGK primi ve İşsizlik Sigortası Fonu kesintileri yapıldıktan sonra çalışanın eline net 2.325 lira geçtiğini kaydeden Dervişoğlu, diğer taraftan, asgari ücretli bir çalışanı istihdam etmek için işverenin cebinden ise 3.458 lira çıktığını, bu durumun hem çalışan hem de işveren açısından kabul edilebilir olmadığı eleştirisinde bulundu.

ÇALIŞMA YAŞAMINI RAHATLATACAK ÖNERİ

İYİ Parti’nin dar gelirli vatandaşlara borç sarmalına sürüklemeyecek, hakkaniyetli bir asgari ücret modeliyle insanlık onuruna yakışır seviyede yaşam koşullarının düzeltilmesi gerektiğinin altını çizen Dervişoğlu, iktidara işverenin üzerindeki yükü hafifleten, yeniden istihdam imkânı yaratmalarını sağlayacak bir model önerdiklerini söyledi. İYİ Parti’nin asgari ücretin net 3 bin lira olması önerisini dile getiren Dervişoğlu, partisinin hazırladığı asgari ücret ve istihdam düzenlemesiyle çalışma yaşamına sağlayacağı katkıları şöyle sıraladı: “Brüt asgari ücreti 3 bin liraya çıkarıp asgari ücretli çalışanımıza brüt kazancının tamamını ödemeyi öneriyoruz. İşverenimiz, çalıştırdığı asgari ücretli emekçimizin gelir vergisini ve SGK primini devlete değil çalışanına versin, devletimiz de çalışanımızın gelir vergisini ve SGK primlerini üstlensin. Böylece asgari ücretle çalışan vatandaşımızın eline net 3 bin lira geçerken işverene olan maliyeti de 3.458 lira olmaya devam etsin. Bu düzenlemeyle ekonomimizin daraldığı bu dönemde asgari ücretli vatandaşlarımızın harcanabilir gelirleri artacaktır, ayrıca güvencesiz çalışan 1 milyondan fazla vatandaşımıza da sosyal güvenlik ve emeklilik hakkı tanınacaktır. Türkiye, istihdamsız değil istihdamla büyüsün istiyoruz, rantla değil üretimle kalkınsın arzusunu taşıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi