Cengiz Aldemir/ANKARA - Korona virüsü dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yayılma eğilimini sürdürüyor. Konu ile ilgili İz Gazeteye konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Sosyal devletin temel görevinin, salgın hastalıkla etkin mücadelenin yanı sıra salgın sürecinde toplumun karışılacağı sosyal ve ekonomik sorunları asgariye indirecek politikalar üretmek olduğunu vurguladı.

Korona virüs salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte, olağanüstü şartların toplum nezdinde gıda ve sağlık ürünlerine olan talebi arttırdığını kaydeden Dervişoğlu, “Toplumsal krizi fırsata çevirmeye çalışan bazı kişiler, belirli ürün gruplarına haksız ve adaletsiz zamlar yaparak vatandaşlarımızı mağdur etmekte ve toplumun vicdanını yaralamaktadır. Vatandaşlarımızın, fırsatçı bir grup ticari lobi tarafından hakkaniyetsiz uygulamalara maruz bırakılmasının önlenmesi, salgın sürecinde ihtiyaç duyulan başta gıda ve sağlık ürünleri olmak üzere tüm mal ve ürünlerin toplumun her kesimi tarafından ulaşılabilir hale getirilmesinin meclis tarafından araştırılmasını gündeme getirmiştim. Bunun altını bir daha çizmek isterim” dedi.

GIDA VE HİJYEN TALEBİ

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve şu ana kadar dünya genelinde korona virüsü olan ülkeler toplamında yaklaşık 19 bin kişinin hayatını kaybettiğini, vaka sayısının da 422 bin 989’a ulaştığını belirten Dervişoğlu, Türkiye'de korona virüs vaka sayısının 1529 olurken, yaşamını yitirenlerin sayısının da 37'ye yükseldiği bilgisini paylaştı. Virüsün Türkiye'de yayılma eğilimine ve buna bağlı gıda, hijyen talebine dikkat çeken Dervişoğlu, “Dünya genelinde hızla yayılan ve geldiğimiz noktada pandemiye dönüşen bu hastalık, ülkemizdeki kamu düzeninin tesis ettiği sosyal ve ekonomik hayatta bir takım olumsuz etkilere sebebiyet vermiştir. Dünya genelindeki salgın durumunun ülkemize de sirayet etmesiyle birlikte özellikle gıda ve hijyen ürünlerine karşı talep hızla artmıştır” diye konuştu.

ACİL EYLEM PLANI

Kamu düzeninin ve kamu vicdanın korunmasının önemine değinen Dervişoğlu, vatandaşların fırsatçı bir grup ticari lobi tarafından hakkaniyetsiz uygulamalarla karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Dervişoğlu, salgın sürecinde ihtiyaç duyulan gıda ve sağlık ürünleri başta olmak üzere tüm mal ve ürünlerin toplumun her kesimi tarafından ulaşılabilir hale getirilmesi için acil bir eylem planının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. İktidarın olağanüstü şartların getirdiği bu durumu ticari bir fırsata çevirmek isteyenlere karşı sert önlemler alması gerektiğini söyleyen Dervişoğlu, internet üzerinden yapılan fırsatçı alışverişlere dikkat çekerek iktidara “Bu haksız ve adaletsiz fırsatçı bezirganlığı vatandaşlarımızın mağduriyetine sebep olmuştu. Yetkililerin bir an önce bu durumun daha da kötüleşmeden önlemlerini acilen alması gerekmektedir. Toplumsal paniği ticari bir çıkara dönüştürme çabası konvansiyonel piyasa ve sanal alışveriş sitelerinde net bir şekilde gözlemlenmektedir. Bazı sanal alışveriş siteleri makarna fiyatlarını 3 liradan 15 liraya çıkarmış ve dezenfektan ürünlerine yüzde 4 bin zam yapmıştır. Yine Korona virüs tehdidi karşısında vatandaşın önlem amacıyla yöneldiği maske fiyatları 20 liradan 200 liraya kadar yükselmiştir. Gıda ve sağlık ürünlerinde toplumsal krizi fırsata çevirmeye çalışarak toplumun vicdanım yaralayan tüm fırsatçılara karşı disiplin mekanizmaları çalıştırılmalı ve bu haksızlıkları yapan firmalara gereken cezalar verilmelidir” çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi