CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Gurup Başkanvekili e İzmir Milletvekili Müsavatoğlu Dervişoğlu, partili  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın esnaf ve çiftçiye verdiği destek paketini eleştirdi.

DESTEK PAKETİ TEPKİSİ

Geçilmeyen iki köprü için müteahhide ödenen miktarın, esnafa müjde diye verilen paranın yaklaşık 12 katı olduğuna dikkat çeken Dervişoğlu, "Açıklanan paket incelendiğinde esnafa, yoksula ve çiftçiye müjde diye verilen miktarların yetersiz ve eksik kaldığı ortaya çıkmıştır. Sayın Erdoğan'ın açıkladığı paketi mümkün olduğu ölçüde inceledik. Müjde diye sunulan pakette 225 bin esnafa 1 milyar 175 milyon lira verilirken 2021 yılında, yalnızca 2021 yılında Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprülerinden geçmeyen arabalar için müteahhitlere ödenen para tam 14 milyar 588 milyon lira olmuştur. Yani 2 köprü için müteahhide ödenen miktar esnafa müjde diye verilen paranın yaklaşık 12 katıdır" dedi.

BEŞ MÜTEAHHİTE VERİLENLER

2021 yılında hasta gelmeyen 12 şehir hastanesine garanti hasta sayısını tamamlamak için müteahhitlere ödenen paranın 16 milyar 348 milyon lira olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, "Sayın Erdoğan'ın "müjde" diye açıkladığı pakette 2 milyon yoksul için ayrılan bütçe sadece 2 milyar 100 milyon lirada kalmıştır. Yani şehir hastaneleri için müteahhitlere ödenen para, yoksul vatandaşımıza "müjde" adıyla verilen miktarın yaklaşık 8 katıdır. Açıkladığı pakette, kredilerini ödeyemeyen çiftçinin borcunun ertelendiğini "müjde" diye duyuran Sayın Erdoğan, son on yılda o meşhur 5 müteahhidin defalarca vergi borçlarını affetmiş ve hatta silmiştir. Daha da vahim olan, silinen toplam vergi miktarları da kamuoyuna açıklanmamıştır, rakamlar ortadadır" sözleriyle tepki gösterdi.

YOKSULDAN ALDI MÜTEAHHİTLERE VERDİ

Akaryakıta yapılan zamları da anımsatan Dervişoğlu, iktidarın kaşıkla verdiğini kepçeyle geri aldığı eleştirisinde bulunarak, "Hükûmet, esnaftan, çiftçiden, yoksuldan kestiği paraları maalesef ve maatteessüf müteahhitlere aktarmaya devam ediyor, takdir yüce Türk milletinindir" ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA'YA İLAÇ TEPKİSİ

Sağlık Bakanlığının 7 Mayısta Covid-19 Tedavi Rehberi'nde yaptığı güncellemeyle sıtma ilacı hidroksiklorokinin Covid hastalarına verilmesi durdurulduğunu, Bakanlığın, Dünya Sağlık Örgütünün kararını takip ederek ilacın Coronavirüs Tedavi Rehberi'nden çıkardığını ifade eden Dervişoğlu, ilaçla ilgili gerçeklerin açıklanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Bu ilaç coronovirüs tedavisinde artık kullanılmayacak. Oysa pandemi sürecinin henüz başında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 15 Nisan 2020 tarihinde yapmış olduğu basın toplantısında hidroksiklorokini dünyada en yaygın kullanan ülkenin Türkiye olduğunu ve bütün vakalara ve şüpheli vakalara hidroksiklorokin tedavisine başladıklarını açıklamıştı. Sayın Koca ilacı erken aşamada kullandıklarını övünerek açıklamış ve tedavideki başarılarını da buna bağlayarak "Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık." demişti. Sağlık Bakanı daha önce "İlaçtan fayda gördük." derken şimdi hangi zarar görülmüştür ki ilacın kullanımı durdurulmuştur?

Hidroksil Korkunun görülen ya da tespit edilen yan etkileri ve bu etkilere bağlı çıkan sağlık sorunları nelerdir? Keza, bu ilacın kullanımından dolayı bağışıklık sistemi hasar gören ve bu sebeple hayatını kaybeden vatandaşlarımız var mıdır? Covid-19 tedavisini tamamladıktan kısa bir süre sonra ölen vatandaşlarımız için birtakım tespitlerde bulunulmuştu. Bu ölümlere ya da kalp krizlerine tetikleyen hidroksiklorokinin yol açtığı ifade ediliyor. Bunlar doğru mudur? Tüm bu sorulara cevap vermeden oldu bittiye getirerek elinizi yıkayıp bu işten sıyrılmak mümkün değildir. Bu ilacı kullandığı için mağdur edilen, hayatını kaybeden milyonlarca vatandaşımızın sorumluluğu sizin üzerinizdedir. Bu konuyla ilgili gerekli açıklamaların yapılmasını ve kamuoyunun aydınlatılması hususunu yüce Meclisin bilgilerine sunuyorum.'

Editör: Haber Merkezi