Cengiz Aldemir/ ANKARA--Milli Piyango Teşkiline Dair Kanun ile Milli Piyango Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 'de değişiklik yapılması için kanun teklifi veren İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Türk milleti için manevi önemi tartışılmaz olan millilik kavramının ilgili mevzuat kapsamından çıkartılarak, vasfının tereddi (aşağıya düşürmemek) etmemek için kanun teklifi verdi.

KHK İLE MP 49 YILLIĞINA VARLIK FONUNA VERİLDİ

Milli Piyango Teşkiline Dair Kanun ile kurulan Milli Piyango İdaresinin öncelikle Türk Hava Kuvvetlerine, devam eden süreçte Çocuk Esirgeme Kurumu ve Tanıtma Fonu gibi kurumlara mali destek sağladığını anımsatan Dervişoğlu, KHK ile yapılan mevzuat değişiklikleriyle Milli Piyango lisansının 2017 yılında 49 yıl süreyle Türkiye Varlık Fonu'na devredildiği belirterek, "

Ağustos 2019 tarihinde Türkiye Varlık Fonu, şans oyunlarına ilişkin 10 yıllık bir hizmet alım sözleşmesi akdetmiş ve bu sözleşme kapsamında Millî Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü'nün izleme ve denetimine tabi olmak üzere Sisal Şans İnteraktif Hizmetler ve Şans Oyunları Yatırımları A.Ş. ("Sisal Şans"), 10 yıl süreyle Türkiye'de Türkiye Varlık Fonu'nun onay verdiği şans oyunlarının düzenlenmesine ilişkin iş ve hizmetleri yerine getirmek üzere yetkilendirilmiştir" dedi.

MP'NİN YÜZDE 51 DEMİRÖREN 49'U İTALYAN

Sisal-Şans ortak girişiminin yüzde 51 oranındaki hisselerinin Demirören Holding iştiraki olan Şans Dijital ve interaktif Hizmetler A.Ş. 'ye, geri kalan yüzde 49 oranındaki hisselerinin İtalyan şirketi Sisal S.p.A'ya ait olduğunu kaydeden Dervişoğlu, İlgili ortak girişimin İtalyan ortağı Sisal Entertainment S.p.A şirketinin resmi sitesinin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2015 yılından bu yana erişime kapatılarak, Siteye erişmek istediğinde: "Dikkat! Yasadışı kumar ve bahis suçtur” yazısının çıktığı bilgisini paylaştı.

MİLLİ PİYANGO SİTESİ ÜZERİNDEN KUMAR OYNATILIYOR

Müteakip süreçte bahse konu ortak girişimin kumar oyunlarını cazip hale getirmek amacıyla şirket tarafından işletime açıldığını "www.millipiyangoonline.com” sitesi üzerinden çevrimiçi kumar oyunları oynatıldığını belirten Dervişoğlu, "Bu oyunlar hem içeriği hem de kurgusu bakımından kumarhanelerde kullanıma sunulan makinaların sanal birer kopyasıdır. Bu yönüyle hizmete sunulan oyunlar şans oyunu olmaktan çıkıp çevrimiçi kumar oyunlarına dönmüştür. Şirket tarafından geliştiren uygulama sayesinde akıllı telefon ve tabletlerden de oynanabilen oyunlar KDV'den muaf tutulmuştur. Bu nedenle kamuya aktarılan hasılatlarda ve mali desteğin miktarında ciddi bir azalma olmuştur" ifadelerini kullandı.

SİYASİ VE ŞAHSİ ÇIKARLAR MİLLİLİK KİSVESİ ATINDA YAPILIYOR

İktidarın siyasal retoriğinin temelinin yerlilik ve millilik vurgusunun oluşturduğunu, şahsi siyasi ve mali çıkarların kamuoyuna millilik kisvesi altında sunulduğunu kaydeden Dervişoğlu, kurum tarafından oynatılan oyunların şans oyunu niteliğinde çıkartılıp kumarhanelerde oynatılan oyunlarla eşdeğer nitelik kazandığını ve tüm faaliyetlere ilişkin devlete ödenen KDV'nin sıfırlanarak kamu kurumlarına sağlanan desteğin azaltılması gibi uygulamaların gayri millîliğin apaçık tezahürü olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, "Ortaya çıkan bu durum millilik kurumu ile uzaktan yahut yakından hiçbir ilişkisi yoktur. Yukarıda arz edilen tüm bu hususlar doğrultusunda, Türk milleti için manevi önemi tartışılmaz olan millilik kavramının ilgili mevzuat kapsamından çıkartılmasını ve millilik vasfının tereddi (aşşağıya düşürme) edilmesinin önüne geçilmesini talep etme zorunluluğu hâsıl olmuştur" dedi. 

Editör: Haber Merkezi