Cengiz Aldemir/ANKARA - İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, hayvancılık sektöründe yaşanan sorunları meclis gündemine taşıdı. Son dönemde yaşanan gıda güvenliği ve gıdaya erişim konusunda ki sorunları tespit etmek ve sektörün bu sorunlarının çözülmesi için gerekli politikalar oluşturulması için konunun araştırılmasını isteyen Dervişoğlu, “Ülkemiz bir tarım ülkesi olarak bilinmekle beraber son yıllarda tarımsal üreticilerin sorunları gittikçe artmaktadır. Kısa süre öncesine kadar tarımsal üretimde kendi kendine yetebilen ülkeler arasında olmamıza rağmen son yıllardaki tarımsal politikaların yarattığı olumsuzluklar neticesinde neredeyse her üründe ithalat yapan ülke konumuna düşülmüştür” dedi.

SEKTÖRDEN KAÇIŞLAR ARTTI

Hayvancılıkla uğraşan üreticinin girdi maliyetleri ile ürün satış fiyatları arasında sıkıştığını, döviz kurundaki artışla birlikte sektördeki girdi maliyetlerinin hızlı yükselişinin etkisiyle birlikte sektörden kaçışların artığına dikkat çeken Dervişoğlu, “Kullanılan yem, elektrik, mazot gibi girdilerin fiyatlarının dolaylı ya da dolaysız olarak döviz kuru ile bağlantılı olması, bu maliyetlerin hızla yükselmesine ve üreticinin artık zarar etmesine yol açmıştır. 2019 Kasım ayından itibaren mısıra, yüzde 42, soya küspesine yüzde 72, süt yemine 48, besi yemine yüzde 44 zam gelmiş ve buna rağmen çiğ süt fiyatı yeni açıklamaya göre 2,30 olarak sabit tutulmuştur. Prim bedelinin 16 kuruştan 40 kuruşa çıkarılması da sektörün derdine derman olamayacaktır. Üretici her gün her hafta girdi maliyetleri ile karşılaşırken bunun karşılığında elde ettiği çiğ süt bedelinin arttırılmaması, süt hayvanlarının kesimine ve böylece yakın zamanda süt arzında kriz yaşanmasına sebep olacaktır” uyarısında bulundu.

ÜRETİCİ BORCUNU ÖDEYEMEZ DURUMDA

İktidarın yanlış politikaları sonucu 2008 ve 2010 yılarında da aynı durumun yaşandığını ancak bundan ders çıkartmadığını vurgulayan Dervişoğlu, süt üreticilerinin girdi maliyetlerinin azaltılması önerisinde bulundu. Aynı şekilde et üreticisinin de girdi fiyatlarının yükselmesine karşılık ithal et formülü ile bozulan piyasa dengeleri sebebiyle güçlük yaşadığını hatırlatan Dervişoğlu, üreticinin durumu döndürebilmek için sürekli olarak borçlanan üreticinin bankalara olan kredi borcunun sürdürülemez bir noktaya ulaştığına vurgu yaptı.

BİR DEFAYA MAHSUS VERGİ AFFI

Zirai üreticilerinin bankalara olan kredi borcunun 119 milyar Türk Lirasına yükseldiği bilgisini veren Dervişoğlu, borç takibine alınan üretici oranındaki yükselişe dikkat çekerek, “Hayvancılık sektörünün yeniden canlandırılması milli bir mesele olduğundan üreticimizin içine düştüğü bu kısır döngüden bir an önce kurtarılması gerekmektedir. Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların yaklaşık 10 milyar Türk Lirası olduğu ve bu miktarın başka sektörlerde tek kalemde sağlanan vergi indirimi veya vergi afları düşünüldüğünde bir defaya mahsus silinebileceği açıktır. Kamu bankalarına olan borçların da bir süreliğine faizsiz ertelenmesi ve uygun koşullarla yapılandırılması, kısa vadede toparlanmaya katkı sağlayacaktır” önerisinde bulundu.

KONU ARAŞTIRILMALI

2021 Merkezi Yönetim Bütçesinde Tarım Bakanlığının bütçesinin yüzde 27 oranında arttırılırken tarımsal destekleme kaleminde artış yapılmadığını ve 22 milyar Türk Lirası olarak sunulduğunu hatırlatan Dervişoğlu, karşılıksız destek ödemelerinin arttırılmasının çözümü için önemli bir başlangıç olacağını, sektörün içinde bulunduğu sorunları doğru tespit etmek ve çözülmesi için gerekli politikaların belirlenmesi için konunun meclis tarafından araştırılmasını istedi.

Editör: Haber Merkezi