Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon programında konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Türkiye’nin dış politikasının kim ve kimler tarafından yönetildiğinin bilinmediğini, üslup ve eksen kayması sorunu yaşadığına dikkat çekti.

DIŞ POLİTİKAYI KİM YÖNETİYOR?

Dış politikayı kimin yönettiğini bilinmediğini söyleyen Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı, Milli Savunla Bakanı, MİT Müsteşarı mı yönetiyor kestirebilmiş değilim. Türkiye’nin dış politikası sanki oşinografi dairesinden yayınlanan nawtexlerle belirleniyor gibi bir izlenim ediniyoruz. O nedenle muhalefetten, ama sız, fakat sız destek bekleyen iktidar kanadının, muhalefeti bilgilendirmesi lazım Türk dış politikasının kimler tarafından yönetildiğini bu kaos ortamlarında belirleyemiyoruz” dedi.

MALİYETİ YÜKSEK DIŞ POLİTİKA

Türkiye’nin bütün komşu ve deniz aşırı ülkelerle sorun yaşadığını, batıda ve bulunduğu coğrafyada dostlarını artırması gerektiğinin önemine değinen Dervişoğlu, her konuda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda konuşmayışına dikkat çekerek, “Sayın Erdoğan rol dağılımı yapmış, o rolün bir kısmını Dışişleri bakanı, bir kısmını Milli Savunma bakanı üstlenmiş. Hem muhalefet hem de Türk toplumu doğru bilgilendirilmiyor. Fransa’nın baş aktör olarak görünmesinin doğru kabul edilebilir bir yanı var ve sömürgecilik geleneği olan bir devlet. Afrika’da yapabileceklerini Türkiye’de yapamayacağını bilmeli ve Türkiye’yi Afrika olarak görmekten de vazgeçmelidir. Bizim egede Yunanistan’la bir takım itilaflarımız var. Yunanistan’la Türkiye’nin savaşacağı kanaatinde de değilim. Türkiye’nin maliyeti çok yüksek dış politika yönetme anlayışını bir an önce terk etmesi gerekmektedir” uyarısında bulundu.

DİL KULLANMAYI BİLMİYORLAR

İktidarın dış politika alanında devlet aklını ve tecrübeli dışişleri bürokrasisini bir kenara atarak, yeni tanzim ettikleri dış politika yüzünden çıkmazların yaşandığını vurgulayarak, “Dış politika alanı hassas bir alan, dile düştüğü gibi konuşulma. Milli meseleler böyle uluorta tartışmaya açılmaz. 18 yıldır bu ülkeyi bu iktidar ve sayın Erdoğan yönetiyor. En güçlü kartlarını bile uygulayamayan bir ülke konumuna düşürülmeyi hak etmiyoruz. Diplomasi alanında dil kullanmayı doğru bilmeyen yeni dönemin liderlerinde olan bir şey. Trump mektubu, Biden’in açıklaması gibi birbirine ayar verme anlayışıyla karşı karşıyayız. Türkiye bunlara karşı doğru bir yol tanzim etmelidir” sözleriyle tepki gösterdi.

SEVİLLA’NIN ÖNEMİ YOK

Dervişoğlu ABD'nin, Yunanistan'ın kara sularına ilişkin Sevilla haritasının hukuki bir öneme ve geçerliliğe sahip olmadığı açıklamasını, “ Bu Sevilla haritasının zaten hukuki bir geçerliliğinin olmadığı kamuoyunda tartışılıyor. Bizim doktrinle ortaya koyduğumuz gerçek mavi vatan haritasının ne olduğu kamuoyunun malumu değil. İktidar bize “amasız, fakatsız destek verin” diyor. Muhalefetten böyle bir şeyin beklenmesi kadar abesle iştigal bir durum söz konusu dahi olamaz. Biz dış politika alanında Türkiye’nin menfaatleri alanında destek veriyoruz. Ülkeyi yönetenler ise dış politikayı iç siyasete karıştırınca Türkiye’yi içinden çıkılmaz bir duruma soktuklarını göremiyorlar” sözleriyle eleştirdi.

Türkiye’nin dış politikada oyun bozan bir devlet olarak tarif edilmek istendiğini belirten Dervişoğlu, dış politika da oyun kuranların büyük devlet olduğunu vurguladı. Dervişoğlu, dış politikada yaşanan krizlerin diplomasiyle çözüleceği uyarısında bulunduklarını ancak iktidarın çok geç de olsa dedikleri noktaya geldiklerini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi