Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, TÜİK verilerini gerçeklerden uzak, garip, akla, mantığa sığmayan Cumhurbaşkanlığı ucube sisteminin yarattığı basit bir sonuç olduğunu belirterek, “TÜİK'e göre, Türkiye'de işsiz sayısı 456 bin kişi azalırken aynı dönemde istihdam sayısı yani çalışan sayısı da 975 bin kişi azalmıştır. "Bir yandan çalışan sayısı azalırken diğer yandan nasıl oluyor da işsizlik sayısı düşebiliyor?" sorusu hepimizin zihnini tırmalıyor. Bu garip rakamlar, basit bir matematik hatası ya da gözden kaçmış basit bir siyasi propaganda değildir; aklı, bilimi ve sağduyuyu öteleyen, ülkenin kaderini bir kişinin kontrolüne veren Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin yarattığı basit bir sonuçtur” sözleriyle tepki gösterdi.

EMEKÇİLER HAK ETTİKLERİ YAŞAMA ULAŞAMIYOR

Tek adam yönetimiyle şeffaflık, adalet, demokrasi ve zenginliğin yaşama geçirilemeyeceğinin altını çizen Dervişoğlu, bunların kuvvetler ayrılığına dayalı güçlü ve bağımsız kurumlarla mümkün olabileceğini söyledi.

İYİ Parti olarak iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi önermeye devam edeceklerini vurgulayan Dervişoğlu, çalışma yaşamındaki olumsuzluklara dikkat çekerek, “Kamu ve özel sektör emekçilerimiz hak ettikleri bir yaşama ulaşamamaktadır. Türk emekçileri gelişmiş ülkelerdeki çalışanların şartlarına sahip değildir. Çalışanlarımızın sağlığını tehlikeye atan iş kazalarının önemli bir bölümü fazla çalışma sürelerinden kaynaklanmaktadır. Çalışma sürelerinin kısılması, gerekli iş sağlığı düzenlemelerinin yapılması çalışanın sağlığı koruyacağı gibi işveren ve devlet üzerindeki yükleri de kaldıracaktır. Devletin işverenden aldığı vergileri azaltıp çalışanlarımız için gelir kaybı yaratmadan çalışma süreleri kısaltılmadır” önerisinde bulundu.

FAKİRLEŞME ARTARAK DEVAM EDİYOR

Türk milletinin gerçekleriyle iktidarın ekonomik verilerinin örtüşmediğini vurgulayan Dervişoğlu, İstanbul İstatistik Ofisi verilerini paylaştı. Geçtiğimiz ekim ayında İstanbulluların yüzde 40'ının borç aldığını, yüzde 20'sinin ise kredi kartı asgari borcunu bile ödeyemediğini kaydeden Dervişoğlu, esnafın dükkanını siftahsız kapattığını, emeklinin geçinemediğini, genç işsizliğin rekor kırdığını, işçi ve memurun ay sonunu getiremediğini belirterek, iktidarı şu sözlerle eleştirdi: “Türk lirası 2020 yılının başından bu yana yüzde 30'un üzerinde değer kaybetmiştir. TÜRK-İŞ'in ekim ayı için açıkladığı, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 2 bin 482 lira olmuştur. Bu ülkede 8 milyon kişinin asgari ücretle yani 2 bin 324 lirayla geçindiği unutulmamalıdır. 10 milyon emekli ise asgari ücret seviyesinde ya da altında maaş alıyor. 20 milyona yakın vatandaşımız açlık sınırının altında yaşamlarını sürdürmeye gayret sarf ediyor. Üstelik döviz kuru artıkça fakirleşmemiz de artarak devam ediyor. Hâl böyleyken Hükûmetin "Ekonomi uçuyor, kaçıyor." gibi söylemlerini milletimizin vicdanına bırakıyorum. Milletimizin gönlünde ve cebinde bu söylemin karşılık bulmadığını ifade ediyor.”

Editör: Haber Merkezi