Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti'nin siyasetteki referans noktasının milletin çıkarları olduğunu, yapıcı muhalefet anlayışıyla hareket ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini söyledi.

ERDOĞAN HERKESİ 1.875 LİRA BORÇLANDIRDI

Merkez Bankası'nın 21 Ekim tarihinde, bağımsızlığını yitirdiğini, Cumhurbaşkanının talimatları doğrultusunda faizleri 200 baz puan düşürdüğünü, Türk lirasının daha da değer kaybettiğini vurgulayan Dervişoğlu, " Vatandaşımız daha da yoksullaştı, sofralarımızdan bir ekmek daha eksildi. Bu karar sonucunda dolar kuru yaklaşık 35 kuruş arttı; böylece, Türkiye'nin dış borcuna 160 milyar lira daha eklenmiş oldu. Bu borç kimin? Tabii ki milletin. İktidarın yanlış ekonomi politikalarının bedelini kim ödeyecek? Ne yazık ki ve tabii ki 84 milyon Türk vatandaşı. Sayın Cumhurbaşkanı kendi inadı uğruna bu milletin her bir ferdini 1.875 lira daha borçlandırdı; yazık, günah değil mi? İYİ Parti olarak elbette ki yüksek faize karşıyız ve zararlarının ne olduğunu en az sizin kadar ve hatta sizden daha iyi biliyoruz" dedi.

VATANDAŞIN DEVLETE GÜVENİ SARSILDI

Merkez Bankasının faiz artışlarıyla döviz kuru ve siyasete müdahale ettiğini, Merkez Bankası ve TÜİK başkanlarının görevden almakla sorunun çözülemeyeceğini vurgulayan Dervişoğlu, " Yirmi ayda 3 defa Merkez Bankası Başkanı değiştirdiniz. Merkez Bankası değişiyor ama sonuç değişmiyor; dolar kuru her geçen gün yükselmeye, Türk milleti yoksullaşmaya devam ediyor; bu gerçeği görmüyor musunuz? Sadece Merkez Bankasının bağımsız yapısıyla oynayarak ülkeye ne büyük bedeller ödettiğinizin acaba farkında mısınız? Kurumlar gelenekleriyle güçlenir ve yaşarlar. Beş yıl süre için atanan TÜİK başkanlarını son üç yıl içinde 3 defa görevden aldınız. İktidarın genetiği değiştirilmiş enflasyon rakamlarıyla hayat pahalılığını gölgeleme çabaları beyhudedir. Siz ne söylerseniz söyleyin, milletimiz çarşıda pazarda gerçek enflasyonu görüyor ve bunun hesabını sandık önüne geldiğinde sorma kararlılığı sergiliyor. Siyasi iradenin "tak" diye söylediği saray bürokrasisinin "şak" diye yaptığı bu ucube sistemde, ne yazık ki vatandaşın devlete olan güveni sarsılmıştır" eleştirisinde bulundu. 

TL, AFGANİ KARŞISINDA DAHİ DEĞER KAYBETTİ

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçildiğinde dolar kurunun 4,63 lira olduğunu, bugün ise 9,53 TL'ye yükseldiğini belirten Dervişoğlu,  Afganistan'ın para birimi Afgani karşısında dahi değer kaybettiği ifade ederek, "Bugün paramız pul olduysa, mutfaklar yangın yerine döndüyse, tencereler kaynamıyorsa, milletimiz hayat pahalılığının altında her geçen gün daha da eziliyorsa sebebi bellidir; sebebi, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi ve Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarıdır" sözlerle tepki gösterdi.

BU ZAMLAR NE ZAMAN DURACAK?

Dervişoğlu, motorine on günde 87 kuruş, LPG'nin litre fiyatına yirmi günde 93 kuruş, benzinin litre fiyatına önce 44, ardından 28 kuruş, doğal gaz sanayi ve elektrik üretim santralleri için yüzde 15, 1 Kasım itibarıyla doğal gaza sanayi için yüzde 48, elektrik santralleri için yüzde 46 oranında yapılan zamları anımsattı. Tek adam yönetiminin, millete hesap vermek yerine rakamlarla oynayarak hakikati gizlemeye çalıştığını belirten Dervişoğlu, iktidara sıralarına dönerek, ''Ne zaman arkası kesilecek bu zamların? Milletimizin çektiği bu cefa daha ne kadar sürecek ve ne zaman sona erecek? Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı görevde olduğu sürece milletimizin bu zam yağmurundan kurtulması asla mümkün olarak görülmüyor" diye seslendi. 

İKTİDAR GAZ YERİNE ZAM KUYUSU BULDU

Erdoğan'ın 21 Ağustos 2020'de açıkladığı doğal gaz müjdesinden bu yana doğal gaza 9 kez zam yapıldığına dikkat çeken Dervişoğlu, "Anlaşılan odur ki Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı Karadeniz'de doğal gaz değil, zam kuyusu bulmuştur.

Milletimiz umutsuz ve çaresiz değildir, herkes müsterih olmalıdır çünkü İYİ Parti iktidarında Türkiye tüm bu sorunları birer birer aşacaktır. İmkânımız var, kaynağımız var, her şeyden önce imanımız var; yeter ki har vurup harman savuran bu müsrif ve sorumsuz, gerçeklere de gözünü kapatmış sistem ve iktidardan kurtulalım."

Editör: Haber Merkezi