Cengiz Aldemir/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Uluslararası Para Fonu'nun paylaştığı tabloya dikkat çekerek,  daha önce dünyanın en büyük 20 ekonomisinin arasından yer alan Türkiye'nin 25 yıl sonra ayrıldığı bilgisini paylaştı. 

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR 303 DOLAR AZALDI

Millî gelire kıyasla yapılan sıralamada Türkiye'nin Hindistan ve Suudi Arabistan'ın gerisinde kaldığını ifade ederek, " Yükselen kura bağlı artan dış borç ve pandeminin Türkiye'de yarattığı tahribat ülkemizi rakiplerinin gerisinde bıraktı. Türkiye 796 milyarlık millî geliriyle maalesef 21'inci sıraya geriledi. Borçlar artarken millî gelir 67 milyar dolar eridi. Kişi başına düşen gelir ise 303 dolar azaldı. Oysa, Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023 için açıkladığı ekonomik hedeflerde yıllık gayrisafi yurt içi hasılayı 2 trilyon dolara çıkararak dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi, kişi başına düşen millî geliri ise 20 bin dolara yükseltmeyi planlıyordu. Bu hedeflerin çok uzağında kalınmıştır. Üstelik rakamlar sürekli geriye doğru gitmeye de devam etmektedir. Bu durum açık bir şekilde hükûmetin başarısız olduğunun göstergesidir" dedi. 

TEK ADAM TÜRKİYE'Yİ G20 LİGİNDEN DÜŞÜRDÜ

90'lı yıllardan bu yana G20'deki yerini koruyan Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçilmeden önce 17'nci sıraya kadar yükseldiğini anımsatan Dervişoğlu, "Yeni sistemin 3'üncü yılında Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan ülkelerin arasından ayrılmış durumdadır. Dünyada başka hiçbir yerde örneği olmayan Türk tipi başkanlık sistemi uyduruldu, yetki tek elde toplandı, dış dünya tarafından tek adam rejimi algısı yaratıldı ve ne idiği belirsiz bir sistemin mimarı oldunuz. Şimdi de yanlışta ısrar edip millî ve manevi değerli kalkan yaparak Türk tipi yeni bir ekonomi düzenlemesinden bahsediyorsunuz. "Türkiye'yi şahlandıracak, uçuracak." dediğiniz bu sistem Türkiye'yi G20 liginden küme düşürmüştür. Sayın Cumhurbaşkanı küme düşürülen takımın teknik direktörü olarak ilk sandıkta milletimizden hak ettiği cevabı alacaktır" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

SATTIĞINIZ ŞEKER FABRİKALARI FİYATLARI ARTIRDI

Marketlerde yok kadar azalan şekerin ya sınırlı sayıda ya fahiş fiyatlarla satıldığını kaydeden Dervişoğlu, Türkiye Şeker Fabrikalarının satış yapmaması ve özelleştirilen fabrikaların satış fiyatlarını artırmasından dolayı şeker fiyatlarının günden güne yükseldiğine vurgulayarak, "TÜİK rakamlarına göre, Türkiye'de şeker pancarı üretimi her geçen yıl artarken şeker üretiminde de maalesef azalma oluyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan şeker fabrikaları son üç yıl içinde özelleştirilerek Varlık Fonuna devredildi. Özelleştirilen fabrikalar maliyetlerini karşılayamadıkları için de şekere zam yapmaya devam ediyorlar. Üreticimiz birçok girdiyi dışarıdan temin ediyor; dolar arttıkça gübreden mazota, enerjiden birçok kaleme kadar maliyetler de katlanıyor. Özelleştirilen fabrikalar maliyet artışını ürün fiyatına yansıttığı için kamu ve özel sektör şeker fabrikaları arasındaki fiyat farkı herkesin de dikkatini çekmektedir yani özelleştirmeler, yaptıkları zamlarla piyasanın dengesini bozmaktadır. Çalışan, üreten ve ülke ekonomisine katkı sağlayan fabrikalar satılırken özelleştirilen fabrikalarda istihdam alanları açılmıyor, piyasaya da ürün temin edilemiyor" eleştirisinde bulundu.

MİLLETİ DAHA FAZLA SIKINTIYA SOKMAYIN

Hükûmetin her alanda attığı maceraperest adımların ağır faturasını milletin ödemeye de devam ettiğini söyleyen Dervişoğlu iktidara seslenerek, "Ekonomi yönetimi gerçeklerle bağdaşmayan, hiçbir bilimsel, sosyolojik karşılığı bulunmayan kararlar alıp milleti daha fazla sıkıntıya sokmayın" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi