Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştirerek, "Başkanlığına, damadını da Başkan Vekilliğine atayabilsin, Başkanı olduğu Fon, devletin nesiller boyu elde ettiği kazanımların içinde kamu bankalar, petrol maden, telekomünikasyon şirketler, kamu kaynakları var. İşte, bütün bir milletin sahip olduğu varlığın ve alın terinin tek adamın keyfî iradesine terk edildiği, yandaşlarına imtiyaz sağlamak için kanuna istisna fıkraları koyarken alfabenin dahi yeterli gelmediği düzenin adıdır " dedi.

30 MİLYAR HORTUMLAYAN UTANMAZ 5'Lİ

Kamu İhale Kanunu'nu 191 kere değiştiren AKP'nin, ihaleleri kanunlara göre değil, kanunların ihalelere göre değiştirildiğini vurgulayan Dervişoğlu, Dünyada en fazla kamu ihalesi alan 10 şirketin 5'inin Türkiye'de olduğunu ve o şirketlerin ülkenin kanını emdiğini söyledi. Dervişoğlu, "İşte bu 5'li, 2021 yılında milletin hazinesinden en az 30 milyar lira hortumlayan, utanmaz 5'lidir. On yılda, bu 5'li için, 128 defa vergi ve harç indirimi yaptığınızı aziz milletimiz biliyor. Partili Cumhurbaşkanı her fırsatta "Dünya 5'ten büyüktür." diyor. Evet, dünya 5'ten büyüktür ancak göreceksiniz ki Türkiye de, bu 5'li çeteden büyük olduğunu gösterecektir" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

VESAYETİ BİTİRECEĞİZ

İYİ Parti iktidarında denge ve denetim mekanizmasının yeniden inşa edileceğini, güçlendirilmiş parlamenter sistemde Sayıştayın denetim yetkilerinin artırılacağını, Kanunlar ihalelere göre değil, ihaleler kanunlara göre yapılacağını vurgulayan Dervişoğlu, siyasette ve sayet üzerinden yandaşlara kaynak aktarma dönemini bitireceklerini söyledi.

TEMEL PROBLEM TEK ADAM YÖNETİMİ

Yargıya ve adalete güvenin olmadığı yerde ekonomik refahın yükselmesinin mümkün olmadığını kaydeden Dervişoğlu, içte ve dışta Türkiye'yi kuşatmış siyasi, ekonomik ve toplumsal sorunları derinleştiren temel problemin, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminden kaynaklandığını vurguladı. Türkiye'nin geleceğinde askerî ya da sivil hiçbir vesayetçinin iktidarını muhafaza edemediğini belirten Dervişoğlu, ''O yüzden, zamanın ruhunu idrak edemeyen saray siyasetinin otoriterleşme ve tek adam çabası beyhudedir. Türkiye üzerinde vesayet kurma heveslisi olan tüm kişi ve kurumların hevesleri kursaklarında kalacak ve Türkiye'de vesayet dönemleri ilk seçimden itibaren son bulacaktır" ifadelerini kullandı.

TBMM YETKİ GASBINA UĞRADI

Tek adam yönetiminde yetki gaspına uğrayan TBMM'nin, devletin ve cumhuriyetin kurucu iradesini yansıttığını, yasama ve denetim yetkisinin olduğunu anımsatan Dervişoğlu, şöyle konuştu: "Gazi Meclisimizin denetim faaliyetini en güçlü ve yetkin bir şekilde kullanması biz milletvekillerinin tarihî sorumluluğundadır. Ancak ne yazık ki tek adam rejiminde denge ve denetim mekanizmaları tamamen ortadan kaldırılmıştır. İşte, bu sebeple iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemin savunduğu temel ilkeler güçlü Meclis, hukukun üstünlüğü, tam bağımsız ve tarafsız yargıdır. Çünkü bize göre, bağımsız ve tarafsız yargı Türkiye Cumhuriyeti'nin her vatandaşının sahip olduğu büyük bir hak ve teminattır. Asla unutulmamalıdır ki egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve ilelebet öyle kalacaktır."

Editör: Haber Merkezi