Taksimetre fiyat güncelleme işinin özel şirketlere verilmesi neticesinde taksici esnafının yaşadığı mağduriyetleri meclis gündemine taşıyan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, ekonomik krizin her geçen gün daha da kötüleştiğini belirterek, “Bu tablo çerçevesince hane halkı ve özel sektör borç sorunları taşınamaz hale gelmiştir” dedi.

3 İLDE FARKLI ÜCRET
Ülkenin ekonomik ve sosyal hayatında önemli bir yere sahip olan taksici esnafının da yaşanan ekonomik krizden derinden etkilendiğini, açıklanan teşvik paketleri doğrultusunda alınan tedbirlerin hiç bir esnafın sorununu çözmediği gibi taksici esnafının da derdine derman olmadığını kaydeden Dervişoğlu, “Bahse konu bu maliyetlerden biri de taksimetre ayarlama ücretlendirmelerinden kaynaklanan ek külfetlerdir. Taksimetre ücretlerine zam yapıldığında taksici esnafımızın yeni fiyat tarifeleri doğrultusunda taksimetrelerini ayarlatmaları gerekmektedir. Söz konusu bu hizmetin ücreti taksimetre satışı yapan özel şirketler tarafından tahsil edilmektedir. Bu şirketlerin sunduğu hizmetin bedelinin 250 TL İle 700 TL arasında değiştiği anlaşılmaktadır. Örneğin, İstanbul Havalimanında faaliyet gösteren taksici esnafımızda taksimetre ayarlama ücreti olarak 250 TL tahsil edilirken şehir genelinde bu tutar taksici esnafımıza 650 TL olarak yansıtılmaktadır. Bunun yanı sıra aynı firmadan aynı hizmeti Ankara'da 450 TL'ye, İzmir'de faaliyet gösteren taksici esnafı ise 350 TL'ye salın almaktadır” bilgisini paylaştı.

ÇELİŞKİLİ DURUM ORTADAN KALKSIN
Taksimetre ayarlama hizmetinin ülke genelinde yalnızca üç firma tarafından yapılmasının yeterli rekabet ortamını oluşumunu engellediğini kaydeden Dervişoğlu, taksici esnafının bu hizmeti yüksek maliyetle satın almasına neden olduğunu belirtti. Çelişkili bu durumun ortadan kaldırılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a, “Taksimetre ayarlama ücretleri belirlenirken hangi kriterler esas alınmaktadır?” diye soran Dervişoğlu, şu sorularına da yanıt istedi:

- Taksimetre ayarlama ücretleri belirlenirken hangi kriterler esas alınmaktadır?
-Taksici esnafımıza uygulanan taksimetre ayarlamaya yönelik fiyatlandırmalar hangi sebeple iller arasında farklılık göstermektedir?
-Aynı şehir İçerisinde havalimanlarında faaliyet gösteren taksiciler için taksimetre ayarlama ücreti daha düşükken şehir geneli için neden daha yüksek bir ücret alınmaktadır?
-Bakanlığınızın fiyatlandırma mekanizmasını düzenlemeye yönelik herhangi bir çalışması var mı?



 

Editör: Haber Merkezi