Cengiz ALDEMİR/ANKARA 

Meclis genel kurulu'nda gündem dışı söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavvat Dervişoğlu, Avrupa'da kıtlık yaşandığını, Türkiye'de ise bolluk olduğunu ifade eden

partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın,  geçtiğimiz günlerde açıklanan 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'na göre sosyal yardım alan hane sayısının geçtiğimiz seneye göre 3 milyon 347 bin artmış olduğu verilere dikkat çekerek, "Cumhurbaşkanlığından açıklanan resmî rakamlara göre 2019 yılında sosyal yardım alan hane sayısı 3 milyon 283 bin iken 2020 yılında bu sayı 6 milyon 630 bin haneye çıkmıştır; üstelik, geçinemediği hâlde devletten yardım alamayanlar hariç. Her hanede ortalama 4 kişinin yaşadığını kabul edersek 25 milyon kişi geçinemediği için devletten sosyal yardım almaktadır, bu da nüfusun yaklaşık yüzde 30'una denk gelmektedir. "Bolluk var, yoksulluk yok." dediğiniz ülkede nüfusun yaklaşık üçte 1'i sosyal yardımlara muhtaç hâlde hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Eserinizle övünebilirsiniz" sözleriyle tepki gösterdi.

25 MİLYON SOSYAL YARDIMA MUHTAÇ 

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçildiğinden beri yoksulluğun 2 kattan fazla arttığını, bu sistemle milletin gittikçe 

fakirleştiğini, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçilirken "Ver yetkiyi, gör etkiyi." diyen Erdoğan'ın sözlerini anımsatarak,  "Açlık sınırının altında, sosyal yardıma ihtiyaç duyarak 25 milyon vatandaşımız yaşamaya çalışıyor. İşte, sebebi olduğunuz etki tam olarak da budur.

DOLAR İLAÇ FİYATLATINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Döviz kurundaki artışın sürdüğünü, doların 10 lira 25 kuruş seviyesine gelmesinin ilaç fiyatlarını da olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Dervişoğlu, "Eczanelerde bulunan ilaçların sayısında sürekli düşüş yaşanmaktadır. Sağlık Bakanlığı şubat ayında 1 euroyu 4,57 lira olarak sabitlemişti ancak euro bugün 11 lirayı geçmiştir. Bakanlığın belirlediği kur ile güncel kur arasında da oldukça bir makas açıklığı söz konusudur. 2022 Şubat ayında Sağlık Bakanlığı kuru yeni fiyatla sabitleyene kadar ilaç fiyatlarındaki ve ilaç stoklarındaki sıkıntı büyümeye devam ediyor; özellikle pediatrik ilaçlarda büyük sorun yaşanıyor; kemoterapi ilaçlarından grip ilaçlarına kadar pek çok ilacı eczaneler hastalara temin etmekte zorlanıyor. Hastalar muadil ilaçlara yönlendiriliyor. Bulunamayan ilaçların listesi de her geçen gün artıyor. Ekonominin kötü yönetilmesi vatandaşlarımızı her alanda olduğu gibi, en temel ihtiyaç olan ilaç temin konusunda da olumsuz etkilemeye devam ediyor" uyarısında bulundu.

ERDOĞAN'IN HAKARETLERİNİ KENDİSİNE İADE EDİYORUM

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçildiğinden beri, 2 katından fazla artan döviz kurunun milletin sırtına külfet olduğunu belirten Dervişoğlu, "Uçacak" denilen Türk ekonomisinin her geçen gün dibe çakıldığını söyledi. Kadın cinayetleriyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Dervişoğlu, Erdoğan'ın İYİ Parti lideri Akşener'e yönelik sözlerine tepki göstererek, şöyle konuştu: "Biliyorsunuz, gazetelerin sayfalarında ve televizyon haberlerinde sürekli kadın cinayetlerine rastlıyoruz; bu cinayetlerin yanında kadına hakaretler de söz konusu. Özellikle, Genel Başkanı kadın olan bir partiye mensup olarak söylüyorum, başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Bey'in sayesinde siyasetin dili de ziyadesiyle kirlenmiştir. En son, Sayın Genel Başkanımız şahsında İYİ Parti'ye "Ahlak yoksunu" demişlerdir. Burada, kendisine Jean Jacques Rousseau'nun bir sözüyle cevap vermek istiyorum: "Politika ve ahlakı farklı ele alanlar, her ikisini de anlayamazlar." Dolayısıyla, Sayın Cumhurbaşkanını üslubunu düzeltmeye davet ediyorum, yaptığı hakareti de aynıyla kendisine iade ediyorum."

Editör: Haber Merkezi