CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis genel kurulunda konuşan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre en az 1 milyon Müslüman Uygur Türkü’nün, Çin'in dünyaya "eğitim merkezi" adıyla yutturmaya çalıştığı toplama kamplarında olduğunu belirterek, “Dünya Türklüğü, zalim Çin yönetiminin bütün insani değerleri yok saydığı, insan hak ve hürriyetlerini ayaklar altına aldığı ve yaşama hürriyetine kastettiği büyük bir saldırıyla karşı karşıyadır. Bu, bir insan avıdır ve hedefinde yalnızca Türklük vardır, Uygur Türklüğü vardır. Acımasız kamplarda baskı altında, işkence altında, akla hayale gelmez yöntemlerle insanların katledildiği, insanlık dışı uygulamalara maruz bir şekilde hayattan bezdirilmeye çalışıldığı Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz seslerini duyurmak için çaresizce çırpınıyorlar” sözleriyle tepki gösterdi.

UYGURLAR ÇALMADIK KAPI BIRAKMADI

Anavatanlarından uzak dünyadaki Uygur Türkleri’nin yaşadığı baskı ve zulüm anlatmak için çırpındıklarını söyleyen Dervişoğlu, “Seslerini duyurmak için Çin dışında çeşitli ülkelerde bu cehennemden fiziken uzak ama yıllardan beri haber alamadıkları anaları, bacıları, babaları için kan ağlayan, manen işkence çeken 10 binlerce Uygur Türkü de seslerini duyurabilmek için çalmadık kapı bırakmıyor. Ancak, Sayın Genel Başkanımızın Mecliste onlara açtığı kapı, teslim ettiği kendi kürsüsündeki mikrofon hariç elleri hep boş kalıyor ve tüm kapılar sanki duvar olmuş, karşılarına çıkıyor” sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

ERDOĞAN, MHP VE AKP NEREDELER?

Uygur Türkleri konusunda sessiz kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, MHP ve AKP’ye, Türk Cumhuriyetlerine tepki gösteren Dervişoğlu, “Her fırsatta kendisini Türk milliyetçiliğinin temsilcisi ilan edenler?” sözleriyle MHP’yi ve Kudüs'te, Mısır'da yaşananlardan sonra, "Müslümanlara yapılanlar kırmızı çizgimizdir." diyen Adalet ve Kalkınma Partisi yetkililerine seslenen Dervişoğlu “ Neredesiniz, Mısır'daki Rabia için gözyaşı döken, sonra onu partisinin sloganı yapan, birilerinin ilahî özellikler yüklediği, birilerinin kendisiyle ilgili halifelik rüyası gördüğü, her yerde kendini Müslümanların hamisi olarak gören Sayın Cumhurbaşkanı, neredesiniz? Neredesiniz, kendilerini Müslüman olarak gören İslam ülkelerinin yetkilileri? Neredesiniz, bağımsızlıklarına kavuştukları için haklı olarak gurur duyduğumuz Türk Cumhuriyetleri?” diye sordu.

DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİLER İNSAN

Doğu Türkistan için 22 ülkeden ortak bildiri yayınlayarak Çin yönetimini kınadıklarını anımsatan Dervişoğlu, içlerinde hiçbir İslam ülkesi, Türk cumhuriyeti ve Türkiye’nin olmayışını sorgulayan Dervişoğlu, Doğu Türkistanlılara tüm kapılarını ve Meclis kürsülerini açan İYİ PARTİ’nin bu tablodan üzüntü duyduğunu belirterek. “ Hiç kimse timsah gözyaşları dökmesin ve herkes elini taşın altına koysun. Çağrımız herkesedir. "Ben Türk'üm." diyenlere Doğu Türkistan'dakiler Türk "Ben Müslümanım." diyenlere Doğu Türkistan'dakiler Müslüman "Ben insanım." diyenlere Doğu Türkistan'dakiler insan. Bu insanlık ayıbına hep birlikte son vermek dileğiyle. “

Editör: Haber Merkezi