CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE- İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir MilletvekiliMüsavat Dervişoğlu, ÖTV başta olmak üzere vatandaşlar arasında adaletsizlik oluşturan dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki payının azaltılması, otomotiv sektörü dahil tüm sektörleri düzenleyici doğru vergi sistemlerinin belirlenmesi için araştırma önergesi verdi.

ALT GELİR GURUPLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Dervişoğlu, verginin adalet ilkesi gereği çok kazanandan çok az kazanandan az vergi tahsil edilmesi gerekirken doğrudan tüketim esnasında alınan dolaylı vergiler sayesinde Türk Vergi Sisteminin adaletsiz bir hal aldığını belirterek, “Toplam vergi gelirleri içerisinde kazanç üzerinden alınan vergilerin oranı bir türlü azaltılamamıştır. Tüm gelir gruplarının aynı ücreti ödeyerek aldığı mallar üzerinden alınan Katma Değer Vergisi (KDV), ÖTV gibi vergilerin yüksek olması sebebi ile alt gelir grupları aleyhine dağılım ortaya çıkmaktadır” dedi.

TÜRK VERGİ SİSTEMİ ADALETSİZLEŞTİ

Türkiye’de 2002’den itibaren alınmaya başlanan ve o günden bugüne kadar da bütçe gelirlerindeki önemi ve büyüklüğü de artmış olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)nin,başlangıçta 16 farklı verginin sadeleştirilerek tek bir vergi altında toplanması amaçlanarak çıkarıldığını vetemelde 4 farklı grup mal için belirlenen oranlarda alınacağını hatırlatan Dervişoğlu, “Avrupa Birliği (AB) uyum süreci içerisinde gelir elde etme amacından daha önce sosyal faydayı gözetme amacı olan ÖTV, AK Parti iktidarları boyunca giderek bütçenin önemli gelir kalemi haline getirilmiştir.Doğrudan tüketim esnasında alınan dolaylı vergiler sayesinde Türk Vergi Sistemi adaletsiz bir hal almıştır” eleştirisinde bulundu.

İKTİDAR ÖTV’Yİ EK KAYNAK GÖRÜYOR

Toplam vergi gelirleri içerisinde kazanç üzerinden alınan vergilerin oranınınazaltılmadığının altını çizen Dervişoğlu,tüm gelir gruplarının aynı ücreti ödeyerek aldığı mallar üzerinden alınan KDV, ÖTV gibi vergilerin yüksek olmasının alt gelir gruplarını olumsuz etkilediğini vurguladı. İktidarın ekonomik kriz sürecinde ek kaynak olarak gördüğü ÖTV’de ki artışlara dikkat çeken Dervişoğlu, iktidarın ağustos ayında “yeni araç alımlarında” uyguladığı ÖTV oranlarında ki artışı bunun en somut örneği olduğunu ve her dilim için yaklaşık yüzde 30 oranında arttırılarak bütçe açıklarını kapatmaya çalıştıklarını söyledi.

HÜKÜMET ARAÇ ÜZERİNDEN YÜKSEK GELİR ELDE EDİYOR

Bu artış nedeniyle en alt dilimlerden vergilenen araç kalmadığını belirten Dervişoğlu, hükümetin aracı üreten veya aracın satışını yapan şirketten oldukça yüksek gelir elde ettiğinin vurguladı. Birçok ülkede araç satışlarından alınan verginin emisyon oranlarına göre alınırken Türkiye’de motor hacmi ile fiyatı üzerinden belirlendiğini kaydeden Dervişoğlu, “Verginin amacının sosyal faydayı düzenlemekten çok gelir elde etmek olduğu bu yaklaşımla dahi kendini belli etmektedir” dedi.

ÖTV TAHSİLATI YÜZDE 233 ARTTI

Yılın ilk 8 ayında otomotiv sektörünün geçen yıla oranla yüzde 69 büyüdüğünü ve ÖTV tahsilatınınyüzde 233 arttığına dikkat çeken Dervişoğlu, “Arada oluşan bu ciddi fark devletin ekonomiye veya sadece bir sektörüne olan müdahalesinin ortaya çıkardığı olumsuzluğun göstergesidir. ÖTV sayesinde “sıfır araç fiyatları” öylesine yükselmiştir ki bu durum ikinci el araç piyasasında da çarpıklıklara sebep olmuştur. Son bir yılda ikinci el araç fiyatları yüzde 100’e yakın artış göstermiştir. Devletin piyasalara yol gösterici ve düzenleyici olması gerekirken “piyasalardan gelir elde etme” politikasını benimsemesi sonucu ortaya çıkan bu duruma acilen yeni düzenlemeler ile müdahale edilmesi gerekmektedir” uyarısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi