Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Öğretmenler Günü'nü kutlayarak, öğretmenlerin hak ettiği değeri bulamadığını ifade etti. 18 Yıllık AKP iktidarında öğretmenlerin sorunlarının her geçen gün biraz daha büyüdüğünü, yüzbinlerce öğretmenin atama beklediğini hatırlatan Dervişoğlu, iktidarın sayıları yarım milyona ulaşan atanamayan, düşük ücret ve zor şartlarda çalışan ücretli ve sözleşmeli öğretmen sorunlarının acilen çözülmesi gerektiğini söyledi.

ÖĞRETMENLER ÇOCUKLARINA BAKAMIYOR

Olası bir ek atamanın hem okulları hem de öğretmenleri rahatlatacağını kaydeden Dervişoğlu, EĞİTİM-İŞ sendikasının 81 ilde görev yapan 5 bin 514 öğretmenin çevrim içi katılımıyla gerçekleştirdiği ankete dikkat çekerek, “Öğretmenlerin ekonomik, mesleki ve sosyal durumlarına ilişkin "Öğretmen Görüşleri" adlı bu araştırmada ekonomik sorulan açık ara önde görülmektedir. Araştırmaya göre öğretmenlerin yüzde 93'ü öğretmenlik saygın bir meslek olma özelliğini kaybetti görüşündedirler. Çocuk sahibi öğretmenlerin yüzde 63'ü çocuğunun gıda ihtiyacını karşılayamamaktadır. Yüzde 73'ü çocuklarına kılık kıyafet alamamaktadır; yüzde 29'u esnafa, yüzde 25'i şahıslara nakit olarak borçlu yaşamaya devam etmektedir. Öğretmenlerin yüzde 46'sı anne, baba, arkadaş yardımı alarak ancak geçimlerini sürdürebilmektedirler. Tüm bunların sonucu olarak belki de en vahimi öğretmenlerin yüzde 86'sı kesinlikle çocuğunun öğretmen olmasını istememektedirler. AK parti iktidarıyla birlikte öğretmenlik mesleğinin itibarı zedelenmiş, azalan alım gücü karşısında öğretmen maaşları da yetersiz kalmıştır” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

İKTİDARA 3BİN 600 HATIRLATMASI

Öğretmenlerin en büyük beklentisi olan 3 bin 6000 ek göstergenin iktidar tarafından söz verilmesine rağmen yerine getirilmediğini, konuyla ilgili meclis araştırma önergelerinin hükümet tarafından reddedildiğini hatırlatan Dervişoğlu, iktidar sıralarına dönerek,“ Verdiğimiz önergeyle otuzuncu hizmet yılında ve birinci derecenin dördüncü kademesinde bulunan öğretmenler ek göstergesinin 3 bin 600'e yükseltilmesi; aylık ücretine, emekli aylığına ve emekli ikramiyesine büyük katkı yapacaktı fakat bu iktidar partisini oylarıyla reddedildi. Hükûmet, seçim öncesi verdiği 3 bin 600 ek gösterge sözünü tutmamıştır, Hükumeti sözünü tutmaya davet ediyorum ki öğretmenlerimizin mağduriyetleri giderilsin” diye seslendi.

GEMİMİZE YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUM

Akdeniz’de Türk bandıralı geminin Alman fırkateyni tarafından durdurularak arama yapılmak istenmesiyle baş gösteren krize de değinen Dervişoğlu, hükümetten gerekli adımların atılmasını isteyerek, “Taşıdığı insani yardım malzemeleriyle İstanbul'dan demir alan, Libya'ya hareket eden Türk bandıralı "Rosalina-A" gemisi dün gece Yunanistan Deniz Kuvvetlerinden bir komutanın sevk ve idaresinde yapılan İrini Harekâtı'nda görevli Alman fırkateyni tarafından Mora Yarımadası'nın güneybatısında uluslararası hukuka aykırı bir biçimde durdurulmuştur. Gemimize yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyorum. Yaşanan olay, bizim için bir millî güvenlik meselesidir. Ayrıca millî onur meselesidir. Bunu basit bir olaymış gibi geçiştirmek de asla mümkün değildir. Zira uluslararası sulardaki bir gemi, bayrağını taşıdığı ülkenin toprağında sayılır. Hükûmetten uluslararası hukuktan doğan haklarımızın, hukukumuzun korunabilmesi için gerekli adımları ivedilikle atmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi