Mart 2011'de Suriye iç savaşının başlamasının ardından iktidarın, açık sınır politikası izleyerek Türkiye'nin yakın insanlık tarihinin en büyük göç dalgasına maruz kaldığını belirten İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, konuyu meclis gündemine taşıdı. 

TÜRKİYE'DE 3 MİLYON 721 BİN 57 SURİYELİ VAR

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün verilerini paylaşan Dervişoğlu, Geçici Koruma Statüsü altında Türkiye'de 3 milyon 721bin 057 Suriyeli sığınmacının bulunduğunu kaydederek, "10 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada ''6 bin 110 Suriyeliye vatandaşlık verdik, diğerleri için de vatandaşlık sürecini daha da artırma konumundayız” ifadesinde bulunmuştur. Bu tarihten itibaren iktidar tarafından Geçici Koruma Statüsünde bulunan kaç Suriyeli sığınmacıya vatandaşlık verildiğine dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır" dedi.

BUGÜNE KADAR KAÇ SURİYELİYE VATANDAŞLIK VERİLDİ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, "28 Nisan 2011 tarihinde 252 Suriyeli sığınmacının Cilvegözü Sınır Kapısından girmesiyle başlayan süreçten bugüne kadar kaç Suriyeli sığınmacıya Türk vatandaşlığı verilmiştir?" sorusunu yönelten Dervişoğlu, şu sorularına da yanıt istedi: 

HANGİ KRİTERLERE GÖRE VATANDAŞLIK VERİLDİ?

"Geçici Koruma Statüsü altında Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacılara hangi kriterlere göre vatandaşlık verilmektedir?

OY KULLANACAK SURİYELİ SAYISI KAÇ?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiş olup oy kullanmaya hak kazanan, seçmen listelerinde adı bulunan kaç Suriyeli bulunmaktadır?"

Editör: Haber Merkezi