Cengiz Aldemir/ANKARA - AKP ve MHP oyları ile meclise getirilen infaz yasa düzenlemesi genel kuruldan geçerek yasalaştı. İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, TBMM’den geçen yeni infaz yasasının dil ve anlam bakımından çok sayıda problem içerdiğini vurguladı. Dervişoğlu meclis de yaptığı konuşmasında, düzenlemelerin oldukça karışık olduğunu belirterek, “Her kurula çok sayıda istisna getirildiğini, hatta bazı istisnaların da istisnalarına yer verildiğini belirtmemiz gerekir. Hâlbuki, İnfaz Kanunu kişilerin özgürlüğüyle çok yakından ilgilidir ve bu nedenle herhangi bir hatalı uygulamaya sebebiyet vermemek için son derece açık ve anlaşılabilir bir dille yazılmalıdır. Uygulamada önemli sorunlara yer açacağını şimdiden söylemek kehanet olmasa gerek. Uygulamada doğacak sorunları gidermek için yakın zamanda yine yasal düzenleme yapma ihtiyacı doğacaktır” dedi.

ÖRTÜLÜ AF

Türkiye’de tutuklu ve hükümlü sayısının genel nüfusa oranının Avrupa ülkelerinin 5 katı kadar olduğuna dikkat çeken Dervişoğlu, suçlunun rehabilitasyonu ve yeniden topluma kazandırılmasını sağlayabilmek için bu oranın makul bir seviyeye çekilmesi gerektiğini hatırlattı. Dervişoğlu, “Adı af olmamakla birlikte özü itibarıyla birer özel af niteliğindeki kanunlar marifetiyle cezaevlerindeki nüfusu azaltmak yerine bu sorunu ortaya çıkaran, yasal veya uygulama problemlerini etraflıca araştırarak kalıcı çözümler bulmaktır. Zira, örtülü aflarla sorun çözülmüyor sadece bir süreliğine ertelenmiş oluyor” diye konuştu.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Bu afla sosyal barışın zedelendiğini, vatandaşların adalet mekanizmasına karşı güvenlerinin sarsıldığını ifade eden Dervişoğlu, bu tür geçici çözümlerin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bizi yeniden cezaevi sorunlarını tartışmaya götüreceğini bugünden tahmin etmek zor görünmemektedir. Kabul edilen kanunun en önemli amacı cezaevlerindeki doluluk oranını azaltmaktı ancak bu düzenlemeler arzu edilen amacı sağlamaktan uzaktır ve beklentileri karşılamamaktadır. Kanun maddelerinde suç ve ceza teorisi açısından birbirine yakın olan suçlardan dolayı farklı uygulamalara yer verilmiştir. Bu durum, hiç kuşkusuz Anayasa'daki eşitlik ve hukuk devleti ilkeleri bakımından sorun teşkil edecektir” uyarısında bulundu.

AYM’DEN DÖNER

Yasanın iptali için yapılacak bir başvuruda Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebileceğini ileri süren Dervişoğlu, “Yüksek mahkeme tarafından iptal edilebileceği getirilen düzenlemelerin genişlemesi nedeniyle hiç öngörülemeyen durumlarla karşılaşabilmesi de mümkün olabilecektir. AK Parti iktidarı, her zaman yaptığı gibi bu kadar önemli bir konuda da yüce Meclisin ortak aklını kullanmak yerine dayatmacı bir üslubu benimsemiş, adalet ve hakkaniyetten uzak bir kanun değişikliğini hayata geçirmeye çalışmıştır” sözleriyle tepki gösterdi.

Tutuklularla ilgili hiçbir iyileştirme getirmeyen yasanın eksikliğine işaret eden Dervişoğlu, yasada cezaevleri şartlarının asgari insan onuruna yakışır standartlarda bir iyileştirme de öngörülmediğine ve yargılamaların tutuksuz olarak devam ettirilmesine yönelik geçici de olsa bir düzenleme yapılmadığına dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi