Karayolları Genel Müdürlüğü ve bağlı Bölge Müdürlüklerinde çalışan işçilerin aynı işi yaptığı halde farklı ücretler almasını meclis gündemine taşıyan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Türkiye Yol-İş Sendikası ile Karayolları Genel Müdürlüğü adına Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (HİS) arasında imzalanan 18. Dönem Toplu İş Sözleşmesini anımsatarak, toplu İş sözleşmesi dönemlerinde yapılan yüzdelik 7’lik zamIarla skalalar arasındaki farkın İyice açıldığını belirtti.
 

AYNI İŞE 3 FARKLI ÖDEME

Ücret farklılığı nedeniyle mağduriyet yaşayan personellerin I. Skalada 6 bin, 2. Skalada 4 bin kişi ve 3, Skalada İse 10 bin kişinin bulunduğu ve skalalar arasındaki farkın kademe ve kıdemle ilişkilendirilemediği ifadelerini paylaşan Dervişoğlu, “Ücretlendirme farklılığına maruz kalan personel hak ve motivasyon kaybı yaşamakta ve çalışma ortamında oluşan olumsuzluk iş veriminin düşmesine neden Olmaktadır. Anayasamızın 10, Maddesinde yer alan "Devlet organları ve İdare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar” İbaresi göz önünde bulundurulduğunda, aynı işi yapan Karayolları personellerimize 3 farklı skalada ödeme yapılıyor olması, Karayolları Genel Müdürlüğü Ve bağlı Bölge Müdürlükleri tarafından Anayasaya aykırı bir ücretlendirme yapıldığını göstermektedir” dedi.

ANAYASAYA AYKIRI

Anayasaya göre devletin, çalışanlarının yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğunu belirten Dervişoğlu, soru önergesinde İş Kanununun 5. Maddesinde "İşveren, esaslı; sebepler olmadıkça tam süreli çalışan İşçi karşısında kısmi süreli çalışan İşçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı İşlem yapamaz" ibaresine dikkat çekti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na “Bakanlığınız ücretlendirme farkına maruz kalan personelin mağduriyetinin giderilmesi için bir çalışma başlatmış mıdır?” diye soran Dervişoğlu, şu sorularına da yanıt istedi:

-Karayolları Genel Müdürlüğü ve bağlı Bölge Müdürlüklerinde kaç personel istihdam edilmektedir?

-Karayolları Genel Müdürlüğü bağlı Bölge Müdürlüklerinde farklı skalalar üzerinden ücretlendirme yapılan personel sayısı kaçtır?

-4857 Sayılı İşçi Kanunun 5, Maddesi "İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan İşçi karşısında kısmi süreli çalışan İşçiye; belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan İşçiye farklı İşlem yapamaz." İbaresi göz önünde bulundurulduğunda, Karayolları Genel Müdürlüğünün farklı ücretlendirme yapmasının esaslı sebebi nedir?

Editör: Haber Merkezi