Cengiz Aldemir/ANKARA- Ordu ilinde hali hazırda 2 bin dönüm alanda yürütülen, siyanürle altın arama ve çıkarma faaliyetlerine 4 bin dönümün üzerinde alanın da ekleme yapılması için 24 Mayıs 2022 tarihinde yapılacak ihaleyi dile getiren İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, "Korgan, Altınordu ilçelerinde birer ve Ulubey ilçesinde de 2 bölgede olmak üzere toplam 4 bölgede altın madeni arama faaliyeti yapılması öngörülmektedir" dedi.

ÇEVRECİ YÖNTEMLERLE ALTIN ÇIKARTILMALI

Altın madeninin çıkarılmasına karşı olmadıklarını ve çıkartılma işlemlerinde çevreci teknolojik yöntemlerin kullanılması gerektiğini belirten Dervişoğlu, "Bu işlem yapılırken en kıymetli mirasımız olan doğanın zarar görmemesi, çevreci ve insan sağlığını önceleyen yöntemlerin kullanılması ve bu amaçla teknolojik gelişmelerden faydalanılması zaruridir.Altın arama faaliyetlerinde çevreci yöntemlerin kullanılması için gerekli planlamaların yapılması ve toprağına sahip çıkmaya çalışan Ordulu vatandaşlarımızın taleplerinin yerine getirilmesi amacıyla

Ordu ili Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırması yapılmakta ve bu durum çevreye ciddi zararlar vermektedir" uyarısında bulundu.

SİYANÜR İNSANI VE DOĞAYI ÖLDÜRÜYOR

Siyanürün; havadan, içme sularından, temas ettiği gıdalar üzerinden insanlara ve diğer canlılara ciddi zararlar verdiğinin altını çizen Dervişoğlu, "Solunum yoluyla dahi vücuda alındığı takdirde yüksek miktarda siyanür kısa sürede beyin ve kalbi etkileyerek koma ve ölüme neden olmaktadır. Düşük düzeyde siyanürün dahi doğumsal bozukluklara neden olabildiği bilimsel deneylerde kanıtlanmıştır. Çevreye verilen tüm bu zararlara rağmen, siyanür kullanarak altın araması yapan Altıntepe Madencilik, ÇED başvurusu yaparak kapasite artırımı talebinde bulunmuştur" ifadelerini kullandı.

BÖLGE VE İNSANI ZARAR GÖRECEK

Ordu ilinde bugüne kadar 2.000 dönüm alanda altın çıkarma faaliyeti sürdürülürken, buna ek olarak 4.000 dönümden fazla ilave alanda da bu faaliyete devam edileceğini, alan genişletilmesi yapılırken yaklaşık 240 dönüm büyüklüğünde siyanür havuzu yapılacağı iddiasını dile getiren İYİ Partili Dervişoğlu, bölge insanının taleplerinin görmezden gelindiğini belirterek, "Ordu ilinin; Korgan, Altınordu ilçelerinde birer ve Ulubey ilçesinde de 2 bölgede olmak üzere toplam 4 bölgede altın madeni aranması için 24 Mayıs 2022 tarihinde ihaleye çıkılacaktır. İhale bölgeleri doğa harikası olan Korgan ve Aybastı yaylalarını da kapsamaktadır. Ayrıca söz konusu ihale alanları yerleşim alanlarını da içermektedir. Ordulu vatandaşlarımızın açıkça karşı çıktığı bu zararlı yöntemin uygulanmasına son verilmemiş ve Orduluların taleplerine duyarsız kalınmıştır.

Siyanürlü altının fındık yetiştiricisi çiftçilerimiz ve arıcılıkla iştigal eden müstahsillerimiz de fazlasıyla etkilenecektir. Bu durum aynı zamanda ülkemizin fındık ihracatına önemli ölçüde zarar verecektir" uyarısında bulundu.

KONU ARAŞTIRILMALI

Duyarsızca yapılan altın arama faaliyetlerinde çevreci ve insan sağlığını önceleyen yöntemlerin kullanılması ve bu amaçla teknolojik gelişmelerden faydalanılmasının zaruri olduğunu belirten Dervişoğlu, başta Fatsa ve çevresi olmak üzere çevreye verilen zararlara son verilmeli, altın arama ve çıkarma faaliyeti yürütülürken halk sağlığı için gerekli tüm önlemler alınması için konunun araştırmasını gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi